DEN BOSCH - De rechtbank heeft een 17-jarige jongen uit Heerhugowaard veroordeeld voor het zonder enige aanleiding op straat in Oss neerschieten van een 15-jarige jongen. Hij krijgt de maximale jeugddetentie van 2 jaar en een plaatsing in een inrichting voor jeugdigen (PIJ-maatregel).


Het slachtoffer stond in oktober 2023 met een vriendje op straat in Oss. De verdachte kwam hen tegemoet fietsen, maar fietste eerst verder. Vervolgens draaide hij om toen hij zag dat de jongens wegfietsten en ging achter ze aan. Hij pakte een doorgeladen vuurwapen uit zijn jaszak en schoot het slachtoffer van korte afstand in de rug. De verdachte ging er daarna vandoor.

De politie kon de route van de schutter terugleiden naar een supermarkt waar hij vlak voor het schietincident iets kocht en waar hij vol in beeld kwam. Die beelden werden gedeeld in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Zijn moeder gaf hem direct aan bij de politie. Ook andere familie en vrienden hebben hem herkend, zo blijkt uit het dossier.

Koelen bloede

De verdachte heeft geprobeerd een leeftijdsgenoot van het leven te beroven door hem zonder enige aanleiding op straat in koelen bloede neer te schieten. Het slachtoffer overleefde de aanslag ternauwernood. De rechtbank neemt het de verdachte zeer kwalijk dat hij geen enkel inzicht gaf in zijn laffe en gewetenloze daad.

Jeugd-tbs

Gelet op de ernst van het delict vindt de rechtbank de maximale jeugddetentie van 2 jaar passend. Bij de verdachte is sprake van ADHD, een normoverschrijdende gedragsstoornis, zwakbegaafdheid en een ernstig bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. De rechtbank beschouwt hem dan ook als verminderd toerekeningsvatbaar. Voor een zo gunstig mogelijke verdere ontwikkeling van de verdachte, de aanpak van zijn ernstige problematiek en het voorkomen van herhaling, vindt de rechtbank het noodzakelijk om naast jeugddetentie ook een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) op te leggen.