ALKMAAR - Voor de rechtbank in Alkmaar is de 22-jarige Y.K. uit Heerhugowaard vrijdag veroordeeld voor oplichting in een kwestie waarbij hij een gouden ketting kocht van een Langedijker via Marktplaats. De man betaalde het sieraad met vals geld en ging er met de ketting vandoor toen hij betrapt werd.


De Langedijker had de ketting in oktober 2019 via Marktplaats aangeboden. K. kwam telefonisch een prijs van 1200 euro met de verkoper overeen, maar bij de afhandeling wist hij hier nog eens 100 euro van af te halen, daar hij zich voor deed als student. Tijdens de betaling viel het de verkoper op dat de biljetten hetzelfde serienummer hadden. K. zou hierna de Langedijker bedreigd hebben met een pistool en is er met de ketting vandoor gegaan.

De rechter achtte het gebruik van de pistool niet bewezen, maar bestrafte de Heerhugowaarder wel voor de diefstal van de gouden ketting en het in bezit hebben van vals geld.

De straf kwam overeen met de 113 dagen die de dader reeds in voorarrest heeft gezeten. Daarnaast dient hij het slachtoffer een schadevergoeding van 1100 euro te betalen en kreeg hij een contactverbod met de verkoper opgelegd. De vijf maanden voorwaardelijke celstraf worden omgezet in een taakstraf van 240 uur.