NEDERLAND - Storm Poly, die vanochtend over delen van het land trekt, is de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. In IJmuiden was er vanmorgen even windkracht 11 en zijn windstoten van 145 kilometer per uur gemeten. Dat is de zwaarste windstoot die ooit in de maand juli is gemeten.


In Haarlem kwam een vrouw om het leven door een vallende boom, het treinverkeer werd in grote delen van het land lamgelegd en ook snelwegen, zoals de A7 en A9, werden afgesloten.

Poly trekt sinds vanmorgen van Noord- Holland naar Flevoland en Friesland. Daar was dan ook sprake van 'code rood" terwijl in de rest van Nederland code oranje of geel van kracht was. Mensen moeten rekening houden met bomen op de weg en rondvliegende voorwerpen. Volgens weerdeskundigen hebben zomerstormen vaak meer impact doordat de bomen in blad staan waardoor ze meer wind vangen.

Vanaf de middag zal de storm langzamerhand in kracht afnemen. Rond 12.30 uur werd de alarmering "Code rood" ingetrokken. Wel blijft op sommige plaatsen de codes oranje en geel nog van kracht.

Fotografie: Inter Visual Studio