ZUID-SCHARWOUDE - Het Gerechtshof in Amsterdam heeft Omar Z. (29) in hoger beroep tot zes jaar cel veroordeeld wegens betrokkenheid bij een gewelddadige overval op een ouder echtpaar in Zuid-Scharwoude. Het vonnis is gelijk aan de eerdere veroordeling door de rechtbank.


Z. vond eerder de straf te hoog vond en ging in beroep. Zo zou hijniet hebben meegedaan aan het geweld tegen de bewoner. De twee mededaders werden eerder tot vijf en zes jaar cel veroordeeld en gingen niet in beroep.

De drie uit België afkomstige mannen reden op 19 juni 2019 naar De Swaan in Zuid-Scharwoude. Z. was op de hoogte van een wietplantage aldaar omdat hij daar maandenlang had gewerkt. Bij aankomst werd een 73-jarige bewoner geschopt, geslagen, de keel dichtgeknepen en enkele malen zijn gestoken. Omar Z. vertelde dat hij geen deelnam aan het geweld, maar dat kwam bij het Gerechtshof erg ongeloofwaardig over. Z. moet naast de gevangenisstraf dan ook meebetalen aan een hoge schadevergoeding voor de bewoners.

Omar Z. zal na het uitzitten van zijn straf het land moeten verlaten. De beide bewoners worden niet vervolgd wegens de wietplantage. Volgens het hof zijn beiden al genioeg gestraft tijdens de overval.