De bouwsector is een sector die voortdurend op zoek is naar nieuw personeel. Hier speelt automatisering en AI niet zo’n grote rol. Er wordt nu soms wel een ‘metselrobot’ ingezet die razendsnel een muurtje kan metselen, maar verder blijft het toch nog echt handwerk. En ook die metselrobot kan niet overal worden ingezet. Het beroep van metselaar sterft langzaam uit en dat is volgens werkgevers in de bouw een groot probleem. Maar ook andere vacatures zijn lastig te vervullen. Op het werk wordt vaak neergekeken omdat je er ‘geen hersens’ voor nodig zou hebben. Maar niets is minder waar.

Verschillende banen in de bouw

Als je overweegt om in de bouw te gaan werken, dan zijn er talloze mogelijkheden. Je kunt een heftruck of hoogwerker opleiding van BLOM volgen zodat je op de bouwplaats materialen kunt vervoeren van de opslag naar de plek waar ze nodig zijn om te worden toegepast. Dit werk lijkt simpel, maar vergis je niet. Als je met een heftruck rijdt waar een paar honderd kilo aan materialen op de vork ligt, dan wil je niet dat daar iets mee misgaat want dit kan zeer verstrekkende gevolgen hebben. Maar er zijn tal van andere mogelijkheden om in de bouw aan de slag te gaan. Er is bijvoorbeeld niet alleen woningbouw, maar ook weg- en waterbouw. Een heel andere tak van sport, maar ook daar zijn volop vacatures omdat bedrijven naarstig op zoek zijn naar enthousiast en gemotiveerd personeel.

Doorgroeimogelijkheden in de bouwsector

Wie in de bouw aan de slag gaat en zijn heftruckcertificaat in Alkmaar heeft gehaald hoeft ook niet bang te zijn tot het pensioen onderaan de ladder te staan als het om carrière maken gaat. Er zijn volop doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar een leidinggevende functie. En het mooie is dat je ook als leidinggevende gerust nog eens op de hoogwerker of heftruck mag klimmen om op die manier je bijdrage aan het bouwproces te leveren. Leidinggeven en uitvoerend werken gaat in de bouw vaak hand in hand.

Oriënteer je op je toekomst

Veel jongeren weten als ze op de middelbare school zitten al precies wat ze willen worden. Maar bedenk voordat je een opleiding gaat volgen of er wel toekomst is in het beroep dat je wilt gaan doen. Want als je je opleiding hebt afgerond en je zit vervolgens werkloos thuis, dan schiet dat natuurlijk niet op. Kies een vakrichting met toekomst, niet alleen voor de komende 5 jaar maar het liefst tot het moment dat je met pensioen kunt. Nu is niets zeker in het leven, dat is een feit. Maar als je kiest voor een baan in de bouw is de kans groot dat je daar je arbeidzame jaren in verschillende functies kunt volmaken. Omdat door nieuwe technieken het werk minder zwaar wordt, zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor vrouwen.