DIJK EN WAARD - Vandaag de dag is een huis kopen in Nederland een hele onderneming. De krapte op de huizenmarkt is al een aantal jaren gaande. Het ziet er niet naar uit dat daar op korte termijn verandering in komt. Als je op zoek wilt naar een huis is het dus belangrijk om daar op tijd mee te beginnen. Het duurt vaak jaren voordat je in aanmerking komt voor een huurhuis, zeker als het om een sociale huurwoning gaat. In de grote steden in de Randstad gelden soms wachtlijsten van tien jaar of langer. Maar ook een betaalbare koopwoning is moeilijk te vinden. Ze zijn er wel, maar je moet het geluk hebben ze tegen te komen.

Maak je wensen kenbaar

Als je een huis wilt kopen dan kun je het beste contact opnemen met een makelaar in Assen of ongeacht in welke stad je wilt wonen. Geef aan dat je op zoek bent, wat je wensen zijn en je budget. De makelaar kan je dan wellicht tippen als een woning in de verkoop komt. Dan heb je een kleine voorsprong. Uiteraard wordt er op de meeste woningen geboden en moet je dus het hoogste bod hebben, maar je hebt dan misschien iets meer tijd om je te oriënteren of je dit huis kunt betalen en of je de vraagprijs of iets meer dan dat voor dit huis over hebt. Een aankoopmakelaar meenemen bij een bezichtiging kan ook een goed idee zijn. Hij of zij kijkt objectief naar het huis en kan dus beter beoordelen of de woning de vraagprijs waard is.

Waar wil je gaan wonen?

Het is verstandig om bij je zoektocht naar een koophuis op meer paarden te wedden. Door je op één plaats te focussen kan het nog wel eens een lastige zaak worden. Als je een makelaar in Drenthe benadert en aangeeft dat er meerdere opties zijn dan is de kans dat je sneller een huis vindt een stuk groter. Natuurlijk moet de situatie haalbaar zijn. Als je geen auto rijdt wil je aansluiting hebben op het openbaar vervoer of een school voor de kinderen op fietsafstand. Maar als je je focust op een huis in Hoogeveen en dan ook nog in een specifieke buurt dan kan het lang duren voordat je wens in vervulling gaat. Het kan ook gebeuren dat je je wensen na verloop van tijd moet bijstellen omdat dat wat je aanvankelijk wilde niet haalbaar blijkt.

Hoe belangrijk is het energielabel?

Een huis met een hoog energielabel is duurder dan een woning die dat niet heeft. Maar bedenk wel dat je voor zo’n huis minder energielasten betaalt en die zijn vandaag de dag best iets om over na te denken. Niet alleen vanwege de hogere prijzen voor gas en stroom. Ook omdat je op termijn hoe dan ook moet investeren om de woning energiezuiniger te maken. Bijvoorbeeld door te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of een warmtepomp. Je kunt als je een woning koopt met een laag label, extra geld lenen binnen de hypotheek om de woning te verduurzamen. Maar uiteraard moet die lening wel worden terugbetaald.