DIJK EN WAARD -Ben je zzp’er in de regio Dijk en Waard en werk je veel op locatie of bezoek je regelmatig klanten? Dan overweeg je misschien om een auto van de zaak aan te schaffen. Als je op het punt staat om een bestelauto te kopen, moet je niet vergeten om deze te verzekeren. Ook voor bedrijfsauto’s geldt namelijk de wettelijke verplichting om een verzekering af te sluiten. Zzp’ers die nog niet eerder een auto van de zaak hebben gehad, kunnen hier vast nog wel wat hulp bij gebruiken. Daarom vertellen wij je hier alles wat je moet weten over zakelijke autoverzekeringen voor zzp’ers.

Drie basisdekkingen om uit te kiezen

Wie denkt dat het enkel een kwestie is van een aanvraag indienen om zijn bedrijfsauto te verzekeren, heeft het mis. Je moet namelijk eerst bepalen op welke manier je het voertuig wilt verzekeren. Net als bij personenauto’s kun je ook bij bedrijfsauto’s uit drie verschillende dekkingen kiezen. Om je hier wat meer inzicht in te geven, zetten wij ze voor je op een rijtje.

1. Wettelijke aansprakelijkheid (WA)
De minimale verzekering die je voor een bedrijfsauto af moet sluiten, is een WA-verzekering. Deze zakelijke autoverzekering dekt alle schade die je met het voertuig bij een ander aanricht. Je bent niet alleen verzekerd voor schade aan personen, maar ook voor schade aan spullen van iemand anders. Je verzekeraar keert geen geld uit om eventuele schade aan je eigen auto te vergoeden.

2. WA + Beperkt Casco
Deze dekking gaat een stapje verder dan die van een WA-verzekering. Naast schade die je bij anderen aanricht, wordt ook bepaalde schade aan je eigen auto vergoed. Zo keert een verzekeraar bijvoorbeeld geld uit als de schade het gevolg is van diefstal, inbraak, brand of storm. Een sterretje, barst of breuk in een ruit valt ook binnen de dekking van deze verzekering.

3. Allrisk
Tot slot kun je een allrisk bestelautoverzekering afsluiten. Dit is de meest uitgebreide dekking, want naast de bovenstaande zaken ben je ook verzekerd voor schade aan je bedrijfsauto door een botsing, aanrijding en vandalisme. Omdat dit de meest uitgebreide zakelijke autoverzekering is, betaal je er logischerwijs ook de hoogste premie voor.

Bijtelling

Sommige zzp’ers gebruiken een auto van de zaak ook privé. Daarom denk je misschien dat je net zo goed een particuliere autoverzekering af kunt sluiten. Helaas zijn zakelijke ritjes niet verzekerd als je een particuliere verzekering afsluit, waardoor dit niet interessant is. Kies daarom voor een zakelijke autoverzekering. Rijd je op jaarbasis meer dan 500 kilometer privé met een bedrijfsauto? Dan krijg je te maken met bijtelling. Je betaalt dan standaard 22 procent over de oorspronkelijke nieuwwaarde van het voertuig. Ritjes van je woning naar je bedrijfspand worden niet als privégebruik gezien.

Wat kost een zakelijke autoverzekering?

Wanneer je als zzp’er op het punt staat om een auto van de zaak te kopen, is het verstandig om hier direct een autoverzekering voor af te sluiten. Voordat je dit doet, wil je ongetwijfeld eerst weten hoeveel premie je betaalt. Helaas kunnen wij hier geen exacte uitspraken over doen, want de kosten hangen af van een aantal factoren. Zo betaal je bijvoorbeeld een hogere premie als je voor een uitgebreidere dekking kiest. Gelukkig kun je op de site van de meeste verzekeraars makkelijk en snel berekenen hoeveel je per maand kwijt bent aan een zakelijke autoverzekering.