DIJK EN WAARD - ‘Een uitzendbureau? Er is helemaal geen personeel te vinden.’ Precies, en daarom is het zo belangrijk dat er uitzendbureaus zijn. Het personeelstekort is nog niet aan het afnemen. En als je naar de vergrijzing kijkt, lijkt een kentering niet aanstaande te zijn. Dit kan het perfecte moment zijn om een uitzendbureau op te richten. Dit doe je uiteraard niet in een zucht. Er is een goede voorbereiding nodig. Wat er allemaal bij komt kijken, staat in dit artikel.

Het inlezen

Een uitzendbureau starten is iets anders dan het kopen van een paar schoenen. Je hebt een goede voorbereiding nodig. En daarbij gaat het niet alleen om het bedenken van een sterke naam. Zo moet je een examen afleggen bij de Stichting Examens Uitzendbranche. Dit examen toetst of je over de juiste kennis beschikt, bijvoorbeeld met betrekking tot de wet- en regelgeving, arbeidsvoorwaarden en de organisatie van de uitzendbranche.

Ook zul je de juiste rechtsvorm moeten kiezen. Als je alleen werkt, ligt een eenmanszaak voor de hand. Er zijn nog diverse andere rechtsvormen, zoals een bv en vof. En de bedrijfsnaam mag uiteraard niet vergeten worden. Iedereen kent de namen van Randstad en Tempo Team. Aan jou de schone taak om ook zo’n sterke naam te bedenken.

Neem niet te veel hooi op je vork


Een bedrijf runnen is geen simpele klus, zeker niet in de beginjaren. Je moet onder meer een netwerk opbouwen, net als je naam. Het is keihard werken om rond te komen. Daarbij is het belangrijk dat je jezelf niet over de kop werkt.

Maak het jezelf daarom niet te moeilijk en besteed een aantal taken uit. De backoffice uitbesteden is een prima manier om je volledig te kunnen richten op de écht belangrijke zaken. In de administratie, zoals de urenregistratie en de salarisverwerking, gaat veel tijd zitten. Door de backoffice uit te besteden, weet je zeker dat het goed gebeurt en heb je er geen omkijken naar.

De bedrijfssoftware

Nog zo’n belangrijk punt. Goede bedrijfssoftware is een must om een uitzendbureau draaiende te houden. Er zijn allerlei pakketten, die je volledig op maat kunt laten samenstellen. Laat je goed adviseren door de experts en onderzoek de verschillende mogelijkheden. Met de juiste software werk je in een gespreid bedje, zodat je het uitzendbureau kunt worden dat je voor ogen hebt.

Wie doet de verloning?

Tot slot heb je een belangrijke vraag om te beantwoorden. Wie gaat de verloning doen? Dit kun je uitbesteden of zelf doen. De verloning neemt aardig wat financiële risico’s met zich mee. Denk aan ziekte, arbeidsongeschiktheid en achterstallige betalingen. Als je zelf de verloning gaat doen, zul je je moeten aansluiten bij de NBBU of de ABU, allebei brancheorganisaties. En je moet in het bezit zijn van de juiste certificering. Allemaal geen probleem, maar het kost je een paar duizend euro per jaar. Uitbesteden is dan ook vaak goedkoper en vooral makkelijker.