ALKMAAR - Hoewel de Eredivisie nog niet helemaal de top van het Europese voetbal heeft bereikt, is het goed op weg daarheen. In één opzicht lijkt de competitie echter sterk op sommige topcompetities. Ajax Amsterdam is, net als FC Bayern München in Duitsland en PSG in Frankrijk, een club die elk seizoen de absolute favoriet is.


Toch is de Eredivisie een bijzonder spannende competitie. Talrijke talenten en succesbeluste achtervolgers als AZ Alkmaar zorgen altijd voor spannende wedstrijden en bijzondere momenten.

Dat de competitie ook buiten Nederland populair is, is ook de bekendste aanbieders van weddenschappen op sport in de Eredivisie opgevallen. Talloze voetbalfans plaatsen hun weddenschappen en genieten zo van een nog intensere voetbalervaring.

Een onderschatte geheime favoriet

Ajax Amsterdam is onbetwist de beste voetbalclub van Nederland en heeft inmiddels wereldwijd naam gemaakt als talentenfabriek en internationale ploeg met veel spelplezier. Dit zorgt ervoor dat andere clubs in de Eredivisie worden onderschat.

Een gevaar dat teams als AZ Alkmaar in hun voordeel kunnen gebruiken. Want als tegenstanders worden onderschat, kunnen ze bijzonder verrassen met sterke prestaties. De Eredivisie wordt gekenmerkt door vier topteams. Naast Ajax zijn dat PSV Eindhoven, Feyenoord Rotterdam en AZ Alkmaar. Dit seizoen is Alkmaar de enige van de vier titelkandidaten die niet vertegenwoordigd is in de Champions League of de Europa League.

AZ Alkmaar speelt in de derde Europese competitie, de UEFA Conference League, en heeft tussen de competitiewedstrijden door te maken met veel makkelijkere tegenstanders. Voor de club betekent dit dat de wedstrijden in de Eredivisie altijd voorrang hebben. Dat komt ook doordat het prijzengeld in de Conference League beduidend lager is dan in de eredivisie of de Europa League.

Dit is een voordeel voor Alkmaar. Dit betekent dat belangrijke spelers kunnen worden gespaard in de internationale competitie en fit blijven voor de competitiewedstrijden. Terwijl Ajax, PSV en Feyenoord met topspelers moeten spelen, kan Alkmaar het rustig aan doen.

Verbinding met vroegere tijden

De laatste noemenswaardige successen van AZ Alkmaar waren ongeveer tien jaar geleden. De club won tot nu toe twee keer de Eredivisie. De laatste keer was in het seizoen 2008/09. In 2009 wonnen ze ook de Nederlandse Supercup. In 2013 won Alkmaar voorlopig de eerste titel. Het team won toen de Nederlandse beker.

Dit betekent echter niet dat AZ Alkmaar van het toneel is verdwenen. De ploeg wist steeds in de bovenste derde van de tabel te blijven en stond steevast op de 2e tot 4e plaats. Het seizoen 2019/20 was bijzonder spannend toen Alkmaar als 2e eindigde, gelijk op punten met Ajax Amsterdam. Op het laatst liet de ploeg zien dat het een van de favorieten was om de Eredivisie te winnen.

De consistente houding van Alkmaar

AZ Alkmaar is de enige van de top vier teams in de Eredivisie die dit seizoen geen nieuwe coach heeft. Eric ten Hag van Ajax vertrok naar Manchester United, PSV koos in Ruud van Nistelrooy voor een Nederlandse voetballegende en de coach van Feyenoord besloot naar het nationale elftal van Irak te gaan. Alkmaar daarentegen is consistent geweest.

Coach Pascal Jansen geniet het vertrouwen van de club, de spelers en de fans. In zijn eerste 100 wedstrijden kon hij overtuigen met een gemiddelde van bijna 2,00 punten. Ook op het gebied van transfers heeft AZ Alkmaar zich terughoudend opgesteld. Het is spannend om te zien dat met Owen Wijndal en Mohamed Taabouni twee spelers zijn verhuisd naar directe rivalen in de competitie.

Dit laat opnieuw zien dat AZ Alkmaar op de radar staat van de andere topteams in de Eredivisie en dat de competitie serieus wordt genomen. De absolute topster van het team is Jesper Karlsson. De Zweed is de enige speler in de selectie met een marktwaarde van ruim boven de 10 miljoen euro. Karlsson kwam in 2020 bij Alkmaar en heeft sindsdien constant sterk gepresteerd en de club een of twee overwinningen bezorgd.

Gevreesde tegenstander AZ Alkmaar

Vorig seizoen kon Alkmaar een spannende statistiek laten zien. Slechts twee wedstrijden werden verloren tegen de andere topclubs. Hieruit blijkt dat Alkmaar zichzelf vaak hindernissen in de weg lijkt te leggen en faalt tegen zogenaamd makkelijke tegenstanders. Dit is een punt dat de ploeg van hoofdcoach Pascal Jansen absoluut moet uitschakelen om dit jaar kans te maken op de titel.

Op zich niet zo moeilijk als het erom gaat de favorietenrol in een wedstrijd te aanvaarden en de superioriteit van papier op het veld te brengen. Zeker in dat opzicht, want Alkmaar laat in de directe duels met de toptegenstanders zien dat de ploeg over sterke voetbalkwaliteiten beschikt.

Dat is hoe waarschijnlijk het kampioenschap is

De kampioensrace in de Eredivisie is vaak niet zo eenduidig als het lijkt door de wervelende naam van Ajax Amsterdam. Vaak scheelt het slechts enkele punten tussen de eerste en de tweede plaats, die beslissen tussen kampioenschap en tweede plaats. Hieruit blijkt dus dat een kampioenschap voor AZ Alkmaar binnen de mogelijkheden ligt.

Het zal ook belangrijk zijn voor de ploeg om het vorige seizoen snel uit hun hoofd te zetten. De vijfde plaats betekende de slechtste finish in vijf jaar. Met slechts 61 punten eindigden ze 21 punten achter kampioen Ajax. Maar het verleden moet rusten, zodat de club weer de weg van het succes kan vinden die het gewend is, en misschien eindelijk weer kan lachen vanuit de top van de Eredivisie.

Maar tot dan is het een hobbelige weg. Het vereist consistentie en een beetje geluk om het voor elkaar te krijgen. Het hele team heeft al bewezen dat Alkmaar de potentie heeft om de competitietitel te winnen. Het blijft dus spannend in de sport en op dit moment is het onmogelijk te voorspellen wie er als winnaar uit de titelrace zal komen. Het zal zeker spannend blijven tot het einde van het jaar.