DIJK EN WAARD - Op maandag 1 mei, Dag van de Arbeid, om 11.30 uur overhandigt Roos Abbink (91, Noord-Scharwoude) het eerste exemplaar van haar autobiografie ROOIE ROOS aan burgemeester Maarten Poorter van de gemeente Dijk en Waard.


Ondergetekenden – vriendinnen die vele jaren samen met Roos het blad ‘Binding’ van de Vrouwenbond FNV maakten – hebben haar levensverhaal opgetekend en vormgegeven. Het laat zien, dat wie voor een dubbeltje is geboren, door samenwerking en solidariteit tóch een kwartje kan worden.

Roos groeide op in armoede, in oorlogstijd. Ze werd afgebeuld in kindertehuizen en pleeggezinnen, verrichtte slavenarbeid voor de Zusters van de Goede Herder. Haar eerste huwelijk werd getekend door alcoholisme en mishandeling.

Dankzij een enorme vechtlust en met de steun van haar tweede man Floor Kluit worstelt Roos zich omhoog. Ze ontwikkelt zich tot een baken in de rode familie voor iedereen die in de verdrukking zit. Met de onstuitbare wil om onrecht te bestrijden komt zij op voor de zwaksten in de samenleving.

Niet voor niets heeft de presentatie van ‘Rooie Roos’ plaats op de Dag van de Arbeid. Met de onstuitbare wil om onrecht te bestrijden, komt Roos Abbink op voor de zwaksten in de samenleving. Ze zet zich onvermoeibaar in voor de FNV en de Partij van de Arbeid, tot op de dag van vandaag. Landelijk en in haar directe omgeving. Onder andere als voorzitter van FNV Senioren Alkmaar en met de organisatie van Internationale Vrouwendag, dit jaar op 8 maart in Langedijk een ongekend groot festijn.

‘Voorlopig heb ik nog geen tijd om het hoekje om te gaan’, zegt ze gedecideerd.

"Wij hopen u op 1 mei te mogen begroeten in de bibliotheek bij het gemeentehuis van Dijk en Waard, Parelhof 1A in Heerhugowaard".
Na afloop van de bijeenkomst is er gelegenheid om het boek ROOIE ROOS aan te schaffen (€ 18,50) en door Roos Abbink te laten signeren. Daarna is het verkrijgbaar via de boekwinkel en online via de site van uitgever U2pi www.kelbo.nl.


Met vriendelijke groet,

Siska Caneel (auteur ROOIE ROOS), Ingrid Cramer (eindredacteur), Ida Rouwenhorst (vormgever)