DIJK EN WAARD - Ook in onze regio is duurzaamheid een hot item. Ga maar eens na hoeveel bedrijven in onze regio met duurzaamheid bezig zijn. Ook zie je in onze regio meer en meer elektrische auto’s rijden. De elektrische auto’s vormen eigenlijk de fundering van duurzame mobiliteit.

Maar, je hebt meer mogelijkheden om je duurzaam te verplaatsen. Dat doe je idealiter met de 4 onderstaande tips.

Tip 1: schaf een elektrische auto aan

Heb je op korte termijn een andere auto nodig? Laat de auto’s met benzine- en dieselmotoren dan links liggen. In deze huidige tijden kun je vele malen beter voor een elektrische auto kiezen. Met het oog op het financiële vlak én met het oog op de duurzaamheid.

Bijkomend voordeel: in onze regio vind je meer en meer oplaadpunten. Daar waar het aantal oplaadpunten een tijdje terug nog een probleem was, is dit nu allerminst het geval. Alleen al uit het aantal oplaadpunten in onze regio blijkt dat elektrisch rijden vele malen populairder geworden is.

Tip 2: doe zoveel mogelijk wandelend

Wil je boodschappen doen in je woonplaats? Wil je bij een vriend of familielid in de buurt op bezoek gaan? Of wil je een bezoekje aan een winkel brengen? Doe dit zoveel mogelijk wandelend.

Wandelen is allereerst de meest duurzame vorm van transport. Hier hoeven komen 0,0 schadelijke stoffen of uitlaatgassen bij vrij. Tevens is het goed voor je gezondheid. Door elke dag in beweging te komen, verklein je de kans op meerdere ziekten en aandoeningen. Ook ga je hiermee eventueel overgewicht tegen. Of voorkom je overgewicht.

Doe dus zoveel mogelijk wandelend. Ben je vanwege medische redenen hiertoe niet (meer) in staat? Overweeg dan hulpmiddelen, zoals een rollator of een scootmobiel.

Tip 3: schaf een elektrische fiets aan

Niet alleen een elektrische auto is aan te raden, maar ook een elektrische fiets. Zeker voor de kortere afstanden is een elektrische fiets ideaal. Stel de fiets naar wens in, kom lekker in beweging en rijd geheel duurzaam bijvoorbeeld naar je werk toe.

Fijne bijkomstigheid: de elektrische fietsen zijn steeds beter geworden. Dit merk je onder meer aan de moderne accu’s. Deze accu’s zijn kleiner én bieden een grotere actieradius. Je kunt hierdoor echt elke rit bij jou in de buurt op je elektrische fiets maken.

Tip 4: voorkom zoveel mogelijk verplaatsingen

Sinds de coronaperiode is thuiswerken een veelbesproken onderwerp. Hecht je zelf veel waarde aan thuiswerken? Doe dit dan vooral zoveel mogelijk, uiteraard in overleg met je werkgever.

Door veel thuis te werken, voorkom je zoveel mogelijk verplaatsingen. Daarmee maak je het sowieso op de weg al een stuk rustiger in onze regio. Zouden veel mensen in onze regio voor thuiswerken kiezen? Dan scheelt dit op dagelijkse basis absoluut files.

Uiteraard is dit ook een heel stuk duurzamer dan elke vorm van transport. Idealiter zou iedereen dus vanuit huis moeten werken. Logischerwijs is dit niet voor elk beroep mogelijk. Voor jouw beroep wel? Onderzoek en bespreek dan zeker de mogelijkheden die je op dit gebied hebt.