DIJK EN WAARD - Dat Nederland een geweldig land is om in te fietsen is algemeen bekend. Met ons platte landschap en veelzijdigheid aan natuurgebieden is en voor ieder iets wils om per fiets te ontdekken. En of je nu liever op de elektrische fiets of op de mountainbike zit, ook rondom Dijk en Waard is genoeg te doen. In dit artikel kijken we naar de beste fietsroutes in Dijk en Waard en omgeving.

De Stalletjesroute: idyllische dorpjes en lokale boerderijen

De Stalletjesroute is een fietstocht van maar liefst 26 kilometer. Deze route is het beste af te leggen op de gewone of elektrische fiets, maar is ook voor scootmobielgebruikers goed begaanbaar. Heb je nog geen fiets of ben je wel aan een nieuwe toe? Ruil je oude barrel in voor een nieuwe door online tweedehands fiets verkopen of in te ruilen voor een nieuwe. Zo begin je met een goed gevoel aan deze interessante route.

Deze Stalletjesroute begint en eindigt bij Museum BroekerVeiling in Broek op Langedijk, maar omdat de route dwars door Dijk en Waard loopt, kun je ook gemakkelijk langs een van de andere knooppunten beginnen. De route voert je langs de idyllische dorpjes in de omgeving, terwijl je onderweg het charmante platteland met zijn Stolpboerderijen, lokale bedrijven en andere interessante punten ontdekt.

Koop een lekker stuk verse kaas of kleurrijke snijbloemen of probeer een van de andere typische producten uit de omgeving bij een van de vele stalletjes langs de route. Verser en duurzamer zal het niet worden.

Tour de Kids: lekker fietsen met de kinderen

Ga je lekker een dagje fietsen met de kinderen? Denk dan eens aan de Tour de Kids. Deze makkelijke route is slechts 18 kilometer lang en is in ongeveer een uur af te leggen, tenzij je natuurlijk stopt bij een van de leuke activiteiten onderweg. Zo fiets je tijdens deze route langs gezellige strandjes en speelplekken waar je kind zich lekker uit kan leven.

De Tour de Kids begint en eindigt in het Park van Luna in Heerhugowaard. Deze route is goed begaanbaar en leuk voor alle leeftijden. Omdat deze route relatief kort is, is hij goed te doen met kinderen. Tijdens deze route fiets je door het recreatiegebied Geestmerambacht. Hier is het hele jaar door van alles te doen. Ga in de zomer lekker pootjebaden op het strand van Luna of ontdek de herfstkleuren van het bos in het najaar. Deze route heeft genoeg te bieden en zorgt ook nog eens dat je met het hele gezin in beweging blijft.

Voor de waaghals: MTB-paden in de omgeving

Ga je liever iets actiever fietsen? Probeer dan eens mountainbiken. Voor deze sport heb je flink wat moed nodig, want de paden zijn vaak uitdagender dan de gewone fietspaden. Door de dikke banden kun je met een mountainbike op veel ruigere paden komen, en veel fervent MTB’ers doen dit dan ook graag.

In de omgeving Dijk en Waard zijn twee MTB-parcours die zeker de moeite waard zijn, namelijk het MTB-parcour Geestmerambacht en MTB-parcour Park van Luna. Het MTB-parcour Geestmerambacht is van gemiddelde moeilijkheid (blauwe route), maar heeft een aantal moeilijke lussen waar je als beginnend MTB’er beter even af kunt stappen. Daarentegen heeft het MTB-parcour Park van Luna slechts een gemiddelde moeilijkheid en is daardoor zeer geschikt voor beginnende mountainbikers.

Vind je het dus leuk om het fietsen naar een hoger niveau te tillen en iets uitdagendere paden te verkennen? Probeer dan zeker eens mountainbiken. In de gemeente Dijk en Waard is een grote verscheidenheid aan fietsverhuurders waar je zeker voor een mountainbike terecht kunt. Zo hoef je geen nieuwe fiets aan te schaffen en kun je deze uitdagende sport eerst uitproberen.