DIJK EN WAARD - Met de stijgende prijzen voor gas en stroom en ook de uitstoot van CO2 die gereduceerd dient te worden om te opwarming van de aarde waar mogelijk zoveel mogelijk tegen te gaan, zien we dat er steeds meer mensen kiezen voor het verduurzamen van hun woning. Dit kan met een aantal kleine aanpassingen, maar je kunt het natuurlijk ook direct goed aanpakken. Enkele manieren waarop verduurzaming mogelijk is, is door je huis te isoleren of om zonnepanelen te laten plaatsen. Waar je bij zonnepanelen zelf je eigen stroom opwekt, is het isoleren van je huis goed voor het binnenhouden van de warmte en het buiten de deur houden van kou. Een combinatie van beide is dus de perfecte manier om je huis direct een stuk duurzamer en ook energiezuiniger te maken, maar waar begin je?

Het laten plaatsen van zonnepanelen
Wanneer je om je heen kijkt, zie je tegenwoordig bijna geen dak meer waar geen zonnepanelen op liggen. Met de huidige energieprijzen en ook de enorme opbrengst, verdien je je investering doorgaans binnen enkele jaren alweer terug. Vooral gezien het feit zonnepanelen een levensduur hebben van zo’n 20 jaar, betekent dit dat je meer dan de helft van deze tijd van gratis stroom geniet. Wel is het raadzaam om niet direct bij de eerste beste aanbieder je zonnepanelen te bestellen, maar verschillende partijen te vergelijken met elkaar. Dit kun je online doen, net als het vergelijken van een televisie of sim only abonnement bijvoorbeeld. Zo heb je inzichtelijk wat de gemiddelde prijs is en kun je op basis daarvan je keuze maken.

Isoleren van je woning
Naast het laten plaatsen van zonnepanelen, is het isoleren van je huis ook uiterst effectief om je energierekening te reduceren en je huis verder te verduurzamen. Waar je met zonnepanelen maar één optie hebt, is het bij het isoleren van je huis net iets anders. Zo kun je namelijk de muren, vloer en het dak isoleren. Wel is het aan te raden om te beginnen met de muren en eventueel daarna het dak. Echter is het wel afhankelijk van je eigen situatie welke manier voor jou het meest effectief is. Uiteraard is het verstandig om direct alles te isoleren, maar dat is logischerwijs financieel een flinke investering. Je kunt dus het beste een specialist laten komen om te laten doormeten via waar jij de meeste warme verliest.

Wat kun je zelf doen?

Het kan zijn dat bovenstaande twee aanpassingen voor nu nog iets te veel van het goede zijn. Ondanks het feit dat je het geld natuurlijk op lange termijn meer dan terugverdiend, dien je het wel eerst te bekostigen. Je kunt ervoor kiezen het geld te lenen, maar ook kun je zelf rekening houden met het verbruik van gas en stroom in huis. Zo kun je jezelf aanwennen om wat korter te gaan douchen en is het ook belangrijk om de lampen niet onnodig te laten branden. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je eigen verbruik ook al stukken minder wordt, waardoor je direct bespaard en de uitstoot van CO2 verminderd.