Bij een printer denken de meeste mensen aan een laserprinter waar in gestaag tempo A4’tjes uitrollen met tekst of afbeeldingen. Of misschien hebben oudere mensen nog herinneringen aan die oude matrix printers die met veel kabaal regel voor regel afdrukken maakten op kettingpapier. Vandaag de dag kunnen we ook printen in 3D. Dat is van een geheel andere orde.
Natuurgetrouw printen
Met printen in 3D kan tegenwoordig heel veel. Er worden zelfs al delen van woningen geprint. En de wapenindustrie maakt zich zorgen dat moderne 3D printers wapens kunnen printen die ook nog eens echt kunnen worden afgevuurd. Natuurlijk gaat het daarbij wel om next level printen, dit kan niet zomaar iedereen. Je moet er immers de juiste materialen voor hebben. Maar er zijn veel meer toepassingen waarbij 3D printing een rol speelt. Bijvoorbeeld in de maakindustrie. Er wordt minder gewerkt met mallen, omdat moderne printmachines een product perfect kunnen maken zonder van een mal gebruik te maken.
Afwerking van 3D prints
Een product dat uit een 3D printer komt is vaak nog niet klaar voor verdere productie of voor de verkoop. De afwerking vraagt vaak ook de nodige aandacht. Hiervoor wordt vaak straaltechniek toegepast, zoals ontwikkeld door het bedrijf Normfinish. Deze techniek maakt het mogelijk om materialen af te werken met een speciale coating of andere extra laag. Ook wordt de techniek toegepast voor reiniging. Pas na de juiste afwerking kan het product worden uitgeleverd of gebruikt als halffabricaat voor een uiteindelijk eindproduct. Daarnaast hebben halffabricaten vaak ook nog andere afwerkingshandelingen nodig. In dat geval wordt verspaningstechniek toegepast om op de millimeter nauwkeurig te kunnen werken. Computers zijn daarbij zeer behulpzaam, omdat ze veel nauwkeuriger zijn dan mensen en bovendien continu dezelfde kwaliteit kunnen leveren.
3D in de gezondheidszorg
3D wordt ook toegepast in de gezondheidszorg. Moesten vroeger kustknieën, -heupen en andere lichaamsdelen met de hand worden gemaakt, nu wordt de computer in combinatie met een 3D printer aan het werk gezet. De kwaliteit van vervangende onderdelen wordt op die manier meteen een stuk beter. Het wachten is op de ontwikkeling van kunstlongen en andere vitale organen die in het lichaam gedragen kunnen worden. Dit zal voor veel mensen die nu op een donor orgaan wachten of met een steunhart moeten leven een grote opluchting zijn. Helaas gaan deze ontwikkelingen niet snel, omdat uiteraard zeer grote zorgvuldigheid in acht moet worden genomen voordat een kunstorgaan daadwerkelijk bij een patiënt kan worden ingebracht.
De toekomst lijkt grenzeloos voor 3D
Wat de toekomst gaat brengen weten we nu nog niet precies. Maar dat 3D printen daar een grote rol in gaat spelen ligt voor de hand. Bedrijven over de hele wereld zijn bezig met het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden om deze printers in te zetten om werkzaamheden te vereenvoudigen en nieuwe mogelijkheden te creëren. Ook thuis doet de 3D-printer steeds vaker zijn intrede, ook amateurs die er niet bedrijfsmatig mee bezig zijn kunnen er inmiddels de mooiste dingen mee maken.