DIJK EN WAARD - In Nederland hoef je je gelukkig niet erg druk te maken om dieren met een giftige beet, steek of prik. We hebben er namelijk zo goed als geen die een volwassen mens direct in levensgevaar kan brengen zoals vaak wel het geval is in warmere klimaten.

Je kunt in ons polderland echter wel pijnlijk gestoken worden, en voor sommige mensen is een steek of beet een stuk gevaarlijker door een allergische reactie. Laten we eens kijken welke dieren ons in Nederland lastig vallen en welke verschillende soorten insectenallergie men kan hebben.

De Mug

Wie kent hem niet? Of beter gezegd: haar! Als je wordt gestoken door een mug is het altijd een zwanger vrouwtje. Dit doet ze met een lange prik snuit waarmee bloed wordt opgezogen. Daarnaast kun je beter spreken van een beet door een mug, aangezien een mug je niet prikt maar bijt. Helaas is een muggenbeet heel vervelend omdat het zo ontzettend kan jeuken.

Je kunt een allergie krijgen van een muggenbeet. Gelukkig zijn er organisaties in Nederland waar je terecht kunt voor hulp bij een allergische reactie muggenbeet. Hoewel een allergische reactie op een muggenbult vervelend is, is het gelukkig ongevaarlijk. Je kunt bij een allergie voor muggen geen zogenaamde anafylactische shock krijgen zoals bij een steek van een bij of wesp.

De Daas

Wederom is het het vrouwtje dat de steken veroorzaakt. Ook is deze vlieg is doorgaans niet giftig voor de mens, maar de beet is een stuk pijnlijker dan die van een mug. Vaak wordt men door dazen gestoken in de buurt van een plas of een rivier, aangezien dit insect zich graag ophoudt in de buurt van water waar ze hun eitjes leggen. In zeldzame gevallen veroorzaakt een beet van een daas een bloedvergiftiging of infectie.

De Wesp

Een steek van een wesp is voor heel veel mensen ontzettend pijnlijk. Je krijgt door de steek een felle pijn, waarna je een branderige en jeukerige rode zwelling krijgt. De pijn rond de zwelling kun je verzachten door het te verkoelen met ijs.

Omdat steek van de wesp giftig is, kunnen mensen hiervoor allergisch zijn. Mensen met zo een allergie moeten er bijvoorbeeld op letten dat ze op tijd medisch advies inwinnen, aangezien het gif van de wesp zich verspreidt over je hele lichaam. Dit houdt in dat het ook rondom de mond en hals beweegt.

Allergie


En iets wat niet iedereen weet, is dat je ook een allergie kunt ontwikkelen voor het gif van een wesp. Dit houdt in dat, eenmaal gestoken, je lichaam een allergie opbouwt waardoor je lichaam heel heftig kan reageren als je nogmaals gestoken wordt.

Wat wel van belang is om te weten, is dat er bij een volgende steek geen duidelijke verhoogde kans is op een ernstigere reactie van het lichaam. Het is dus mogelijk, maar geen feit dat iedereen bij een tweede steek van een wesp een allergische reactie krijgt. Het is belangrijk om het oordeel van een dokter of een allergie specialist te volgen als je hierover meer deskundige informatie wil krijgen.

Tot slot: wat is een anafylactische shock?


Ook wel Anafylaxie genoemd: dit is een ernstige allergische reactie die zeer plotseling optreedt. Het kan na een paar minuten van bijvoorbeeld een wespen- of bijensteek optreden. Helaas kan het nog een stapje erger, want deze heftige reactie kan leiden tot een zogenaamde anafylactische shock. Dit kan levensbedreigend zijn.

De verschijnselen die horen bij deze anafylactische reactie zijn genoteerd in gradatie. Hierin is graad 1 de laagste trede van ernst, met graad 4 de ernstigste. Het begint bij huidklachten zoals jeuk, huiduitslag over het hele lichaam en/of zwellingen tot aan de mond.

Bij de laatste graad, graad 4 tonen klachten op als ernstige hartritmestoornissen, bewusteloosheid of blauwe verkleuring van de huid.