Dijk en Waard is een streek waar duurzaamheid hoog op de agenda staat. Niet alleen zijn deze gemeenten bezig met het stimuleren van groene energie, ook zetten ze zich in voor het verduurzamen van bestaande en nieuwe woningen. Groene hypotheken kunnen in Dijk en Waard daarom een oplossing bieden aan wie graag energie wil besparen en tegelijk wil profiteren van een gunstigere hypotheekrente.

Een groene hypotheek in Dijk en Waard kan het financieel aantrekkelijk maken om stappen te zetten naar een energiezuinige woning. Wie investeert in betere isolatie, HR++-glas of zonnepanelen, laat vaak de energiekosten dalen. Tegelijkertijd kan de bank het risico van de hypotheek lager inschatten, waardoor de rente een stuk gunstiger kan uitvallen. Dit zorgt ervoor dat zowel huizenkopers als huiseigenaren met een bestaande woning steeds vaker groene financieringsvormen overwegen.

Belangrijk om te beseffen is dat niet iedere geldverstrekker dezelfde voorwaarden hanteert. De definitie van ‘groen’ kan namelijk verschillen. Daar komt bij dat de actuele hypotheekrente een grote rol speelt in de uiteindelijke maandlasten. Door een hypotheek te berekenen – en daarbij specifiek op zoek te gaan naar groene varianten – kun je zien welke opties het best aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Laat je hierbij eventueel adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Hypotheek berekenen: vind jouw maximale lening

Voordat je overgaat tot de aankoop van een woning of het oversluiten van je bestaande hypotheek, is het zinvol een goede inschatting te maken van wat je maximaal kunt lenen. Door een hypotheek berekenen, krijg je direct inzicht in het leenbedrag dat bij je inkomen, leeftijd en financiële verplichtingen past. Let wel: het resultaat blijft een indicatie, aangezien er meer factoren meespelen dan enkel je salaris en vaste lasten.

Een belangrijke factor bij deze berekening is de rentestand. Hoe hoger de hypotheekrente, hoe groter het deel van je inkomen dat naar rente gaat en hoe minder je uiteindelijk kunt lenen. Bovendien kijken geldverstrekkers naar je type dienstverband, eventuele schulden zoals een studieschuld of private lease, en de waarde van de woning die je op het oog hebt (of bezit).


Weet je eenmaal hoeveel je kunt lenen, dan kun je gericht op zoek naar een passende hypotheekvorm. Je maakt een keuze tussen annuïtair, lineair of aflossingsvrij, waarbij elke vorm zijn eigen consequenties heeft voor je maandlasten en de totale kosten van de lening. Schroom niet om een onafhankelijk adviseur te vragen je door deze materie te loodsen, zodat je weloverwogen met je hypotheekrente en de uiteindelijke lasten omgaat.