DIJK EN WAARD - Als zzp'er sta je vaak voor de keuze: koop je een auto of ga je deze leasen? Leasen kan een aantrekkelijke optie zijn, vooral als je de liquiditeit van je onderneming wil behouden en toch mobiel wil blijven. Er zijn een aantal aandachtspunten, maar het is zeker een goede keuze. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat zakelijk leasen zzp'er na zzp'er weet te overtuigen. In dit artikel verkennen we de belangrijkste aspecten van het leasen van een auto als zzp'er, waaronder de verschillende leasevormen en wat deze voor jou als ondernemer betekenen.

Zakelijk leasen als zzp'er

Een van de eerste stappen in het leaseproces is het kiezen van de juiste leasevorm. Operationeel leasen biedt daarbij verschillende voordelen. Kenmerkend hiervoor is dat de auto niet als investering op je balans staat. Dit betekent dat je niet hoeft te investeren in de aankoop van de auto, waardoor je werkkapitaal vrijmaakt voor andere bedrijfsinvesteringen. Bij deze vorm van zakelijk leasen betaal je een vast maandbedrag, waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Dit maakt het eenvoudiger om meerjarenbegrotingen op te stellen en de cashflow te voorspellen.

Financial lease en goede alternatieven

Een alternatief hiervoor is financial lease. Bij financial lease word je economisch eigenaar van de auto, wat betekent dat de auto wél op je balans staat en dat je kunt profiteren van fiscale voordelen. Dit kan vooral interessant zijn als je een auto langdurig in je bedrijf wil gebruiken. Financial lease biedt daarnaast flexibiliteit: je kiest zelf de auto en de looptijd van het contract.

Je kunt ook beslissen om een zogeheten marge auto te leasen. Dit is een auto die ooit van een particulier is geweest. Een marge auto leasen, is vaak gunstiger omdat je de btw niet vooraf hoeft te betalen. Dit kan vooral interessant zijn als je de cashflow wil optimaliseren.

Kopen als alternatief voor leasen

Er zijn situaties waarin het kopen van een auto een betere optie is dan leasen, vooral wanneer je als zzp'er een langetermijnvisie hebt en waarde hecht aan eigendom. Als je van plan bent de auto voor een langere periode te gebruiken en veel kilometers te maken, kan kopen financieel aantrekkelijker zijn. Dit komt omdat je op lange termijn niet gebonden bent aan maandelijkse leasekosten en je de volledige controle hebt over het voertuig, inclusief de vrijheid om aanpassingen te maken of de auto op elk gewenst moment te verkopen. Bovendien, als je auto niet snel in waarde daalt, kan het bezit ervan een waardevolle investering zijn die op termijn voordeliger uitpakt.

Elke situatie is met andere woorden uniek. Wat voor de ene ondernemer de beste optie is, kan voor een ander minder geschikt zijn. Het is daarom essentieel om je individuele bedrijfssituatie in overweging te nemen bij het maken van de keuze tussen kopen en leasen. Een ervaren boekhouder is hierbij van onschatbare waarde. Boekhouders of accountants kunnen je helpen de financiële implicaties van zowel leasen als kopen te doorgronden. Hierbij houdt men rekening met je bedrijfskasstroom, belastingvoordelen en persoonlijke voorkeuren. Ook kan de boekhouder rekening houden met de fiscale implicaties voor aanvullende autokosten, zoals brandstofkosten, autoverzekeringen en onderhoudskosten.