DIJK EN WAARD - Net als elke fiets heeft een e-bike ook af en toe wat aandacht nodig. Zo blijft de fiets in goede staat en heb je er een stuk langer plezier van. Maar hoe vaak is dit eigenlijk nodig? En hoe weet je dat het echt nodig is of de fiets een onderhoudsbeurt nodig heeft? We hebben het voor je uitgezocht.


Onderhoud aan de elektrische fiets

Fiets je met enige regelmaat? Dan is het goed om eens per jaar je fiets te laten nakijken. Fiets je dagelijks vele kilometers voor werk etc? Ga dan tweemaal per jaar langs een specialist voor een servicebeurt. Een elektrische fiets is dankzij alle elektrische componenten wat gevoeliger voor storingen en is onderhoud wat meer complex dan een basic stadsfiets. Je hebt niet voor niets een fiets met ondersteuning en wilt daarom dat deze altijd goed werkt. Het is daarom belangrijk om je e-bike goed te onderhouden en jaarlijks alle elektrische onderdelen te laten checken. Niemand wilt namelijk onderweg zonder trapondersteuning komen te fietsen.

Buiten de elektrische onderdelen is het uiteraard ook nodig om de rest van de fiets te laten servicen. Bij een servicebeurt wordt namelijk normaal gesproken veel meer gedaan. Zo word bijvoorbeeld de ketting gespannen/gesmeerd, remkabels nagekeken/afgesteld, versnelling afgesteld, spaken aangedraait en de banden gecheckt op slijtage en spanning. Moeten er onderdelen worden vervangen? Bespaar hier dan niet te veel op! Bekende en originele A-merken gaan meestal wat langer mee. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Shimano, Selle Royal en Schwalbe banden.

Onderhoudsinterval

Heb je een e-bike met een uitgebreid en luxe display? Dan is het mogelijk dat het wordt aangegeven wanneer de fiets toe is aan een servicebeurt. Net als bij een auto krijg je dan bijvoorbeeld een steeksleuteltje in beeld. Per merk en type motor is dit op een bepaald aantal kilometer ingesteld. Ideaal, zo weet je precies wanneer het tijd is om weer langs de fietsspecialist te gaan voor een servicebeurt.

Geen onderhoudsinterval op je display?

Bewaar dan de facturen van de fietsenmaker, zo kun je altijd even terugkijken wanneer je voor het laatst bent langsgeweest voor een servicebeurt of ander onderhoud. Misschien heb je wel een kilometerteller op de fiets, dan kun je de kilometerstand noteren en zelf een onderhoudsinterval bijhouden.

Goed onderhoud bespaart je veel!

Fiets dus niet door totdat er iets kapot gaat, dit scheelt je vaak een hoop extra onnodige kosten en ook ergernis die je makkelijk had kunnen voorkomen. Ga dus minimaal eens per jaar naar de specialist, zo zit je een stuk fijner op jouw elektrische fiets.