DIJK EN WAARD - We kennen het allemaal: achter je tv of geluidsinstallatie kun je beter maar niet kijken, want daar is het een enorme wirwar van kabels. Zolang alles werkt is er niets aan de hand. Maar als er wat mis is dan is het een heel gepuzzel waar welke kabel ook alweer voor was en welke dus de boosdoener van de storing zou kunnen zijn. Je kabels ordenen werkt vaak maar tijdelijk. Want ook al raak je ze nooit aan, het lijkt wel of ze vanzelf in elkaar krullen en veranderen in een onontwarbare knoop.

Kabelbinders kunnen je redden

Als je een 5.1 systeem luidsprekers op je versterker hebt aangesloten dan zijn dat al vijf kabels die uit de knoop gehouden moeten worden. Je kunt ze bijvoorbeeld per 2 bij elkaar binden met een kabelbinder. Die bestel je bij Kabelbinders.nl in verschillende kleuren. Handig als je meerdere apparaten op je versterker hebt aangesloten om bijvoorbeeld ook het geluid van je tv of NAS via de versterker te laten lopen. Door de kabels direct bij het aansluiten goed te scheiden voorkom je dit soort frustraties. Ook kun je daarmee kabels die veel te lang zijn oprollen zodat ze minder ruimte innemen. Let wel op dat je een kabel die in gebruik is niet strak oprolt, dit kan de werking negatief beïnvloeden.

Voorkom schade aan kabels

Niet alleen Tyraps voor het bij elkaar binden van kabels zijn erg handig, dit geldt ook voor kabelbeschermers. Die zorgen ervoor dat er geen breuken in kabels kunnen komen door scherpe voorwerpen of de scherpe tanden van huisdieren. Kabels bevatten zogenaamde weekmakers om ze soepel te houden. Die hebben vaak een onweerstaanbare aantrekkingskracht op dieren. Ze knagen de kabel stuk waardoor die vervangen moet worden. Maar als het om een kabel gaat waar stroom op staat dan kan het een dier zelfs het leven kosten. Kabelbeschermers zijn gemaakt van stug plastic dat zeker niet in de smaak valt bij honden, katten en knaagdieren. Hiermee kun je dus een hoop narigheid voorkomen. Vooral dunnere kabels, zoals laadkabels van mobiele apparaten, lopen een groot risico.

Steeds meer draadloze toepassingen

Er komen wel minder kabels in huis omdat steeds meer apparaten draadloos werken. Je gebruikt ze met behulp van bluetooth ® of via Wi-Fi. Deze apparaten hebben natuurlijk nog wel een stekker voor het lichtnet nodig of een kabel om de batterij aan boord op te laden. Er zijn nu ook al speakersets waarvan de ‘achterspeakers’ draadloos zijn zodat je daarvoor geen lange kabels door je woonkamer hoeft te trekken. In de toekomst zal draadloos nog meer de norm gaan worden. Maar tot die tijd is het goed te weten dat je met een kabelbinder de kabels van apparaten goed uit elkaar kunt houden en voorkomen dat ze in een onontwarbare knoop eindigen. Mocht het je toch overkomen: behoud je geduld en ontwar de kabels voorzichtig zodat ze niet beschadigd raken.