DIJK EN WAARD - Een beige bank, witte muren, lichtgekleurde vloeren: interieurs worden steeds lichter van kleur. Daar zijn diverse redenen voor. De eerste is smaak: lichte kleuren ogen net zo klassiek en mondain. Maar wanneer je de proef op de som neemt, merk je ook dat je humeur erop vooruitgaat. En vanzelfsprekend geldt dit niet alleen voor de woonkamer, maar ook voor je slaapkamer, woonkeuken, atelier of tuinkantoor. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen ruimte is voor andere kleuren.

De klassieke look van een beige zitmeubel


Natuurlijk, wie meer van donkere kleuren zoals bruin of zwart houdt, wijkt daar niet vanaf bij het uitzoeken van zoiets als een hoekbank. Wil je echter dat ook de plek waar je het liefste zit ook licht weerkaatst, dan kies je een licht exemplaar. Beige banken hebben een smaakvolle, klassieke uitstraling en matchen prima met meer uitgesproken details eromheen, zoals je monstera of andere uit de kluiten gewassen kamerplant. Lees hier meer en kijk meteen naar talloze modellen van beige banken, alsmede het lichte decor waarin ze zo mooi opgaan.

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand


Zomaar middenin de woonkamer een spiegel ophangen, is dat niet raar? Nee, want die zorgt ervoor dat je meer optische ruimte ervaart. Het geeft - ook al maak je de kamer niet groter in afmetingen - op een bepaalde manier meer lucht, zoals dat heet. Én meer licht, waar je een stuk vrolijker van wordt. Niet voor niets worden veel woonkeukens voorzien van een glazen dak, omdat mensen weten hoe belangrijk licht is voor het humeur. En aangezien we donkere winters kennen, wordt elk streepje zonlicht gekoesterd. Spiegels en andere glanzende objecten vermenigvuldigen als het ware de lichtinval.

Lekkerder thuiswerken dan wel hobbyen

Vrolijker maar ook comfortabeler werken geeft meer energie. Ook dat is een kwestie van uitproberen. We werken nu veel thuis, in het tuinkantoor of de serre. En anders zijn we wel hele dagen aan het hobbyen in een atelier. Om je toetsenbord dan wel verfpalet goed te kunnen zien, of je naaiwerk of beeldhouwwerk, heeft echt licht de voorkeur boven de valse equivalent. Het inspireert ook meer.

Het mooie contrast tussen wit, hout en donkere details

Het is niet zo dat mensen helemaal geen donkere elementen meer in huis plaatsen. Alleen doen ze dat nu subtieler. Een mooie overgang tussen licht en donker wordt daarbij gecreëerd door houten onderdelen. Die steken mooi af tegen zowel een witte bank of muur, als de zwartmetalen onderdelen van een boekenkast of dressoir. Door het stimuleren van de lichtinval komen die overdag beter tot hun recht. De beige hoekbank uit de eerste alinea past daar overigens naadloos tussen.