ROTTERDAM - De 65e editie van het Eurovisie Songfestival is gewonnen door Italië. De rockband Maneskin kreeg met Zitti e Buoni de meeste punten. Namens Nederland behaalde Jeangu Macrooy de 23e plaats.


In Rotterdam Ahoy werden de Italianen daarmee de opvolger van Duncan Laurence die in 2019 met het nummer Arcade zegevierde. Vorig jaar kon het Songfestival niet georganiseerd worden wegens corona. Duncan Laurence werd tijdens deze editie getroffen door corona waardoor hij niet de prijs kon overhandigen aan de Italiaanse winnaars.

Italië kreeg in totaal 524 punten, 206 van de vakjury en 328 via televoting. Zij gingen daarmee Frankrijk (2e) en Zwitserland (3e) voorbij. De Zwitsers hadden eerder op de avond nog de meeste punten ontvangen van de vakjury. Het verrassende IJsland werd vierde terwijl Malta, één van de favorieten en 3e na de punten van de vakjury, afzakte naar de zevende plaats. De Nederlandse Stefania die uitkwam voor Griekenland pakte ook heel wat publiekspunten en eindigde op een tiende plaats. Voor Italië werd het uiteindelijk de eerste zege sinds 1990 toen Toto Cutugno won met Insieme.

Namens Nederland eindigde Jeangu Macrooy met Birth of a New Age op een 23e plaats. Nederland hield daarmee alleen Spanje, Duitsland en het puntloze Engeland onder zich in de finale. Nederland won elf punten van de internationale jury, maar kreeg geen punten van het publiek. Totaal deden 26 landen mee aan de finale. Inclusief de landen die reeds in de halve finale werden uitgeschakeld werd er door 39 landen punten gegeven.

De Nederlandse organisatie in Rotterdam oogste veel internationale lof voor het organiseren van het evenement in coronatijd. De presentatie was in handen van Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikki de Jager.