NEDERLAND - Vanmiddag heeft Jantje Beton alarm geslagen met het Buitenspeelalarm. Uit nieuwe onderzoekscijfers blijkt: steeds minder kinderen spelen buiten. Niet buitenspelen zorgt voor ernstige fysieke en mentale klachten onder kinderen, zoals overgewicht, slechtziendheid, depressie en slapeloosheid. Als het zo doorgaat, verliezen we een hele generatie aan 'binnenzitten'. Jantje Beton komt samen met kinderen in actie om een krachtig signaal af te geven, want Jantje Beton zet zich in om elk kind te kunnen laten buitenspelen, elke dag!


Aftrap Buitenspeelalarm

De officiële aftrap van het Buitenspeelalarm vond plaats op woensdag 3 april om 14:00 uur in Natuurspeeltuin De Hoef in Utrecht. Meer dan 100 kinderen activeerden het eerste buitenspeelalarm samen met ambassadeurs Anne Appelo, Erik Scherder, Juf Merel en speciale gasten burgemeester Sharon Dijksma en Meester Jesper. Ook op de radiostations was rond 14.00 uur het Buitenspeelalarm te horen.

Elke eerste woensdag van de maand gaat dit alarm af om ouders en kinderen te stimuleren naar buiten te gaan. Andere bekende Nederlanders zien ook de noodzaak van buitenspelen. Tommie Christaan, Nienke Plas, Bibi Breijman, Pauline Wingelaar, Ellen Hoog en Roxeanne Hazes slaan alarm via hun social media kanalen.

Erik Scherder, hoogleraar Neuropsychologie: "Als we kinderen nu niet meer aan het buitenspelen krijgen, gaan we hele generaties opzadelen met mentale en fysieke problemen! Zorg er dus voor dat kinderen weer buiten gaan spelen".

400.000 Binnenzitters

In Nederland spelen meer dan 400.000 kinderen niet of nauwelijks buiten. Een zorgwekkende trend waar Jantje Beton onvermoeid tegen strijdt. Volgens Jantje Beton is buitenspelen niet alleen het leukste, maar ook het belangrijkste onderdeel van een gezonde ontwikkeling van kinderen. Het beste recept voor gezond opgroeien, ligt gewoon buiten op straat. Er zijn echter te weinig veilige speelplekken. Maar ook de hogere prestatiedruk bij kinderen, is een reden om minder buiten te spelen. Daarnaast is de verleiding groot om vermaak binnen achter een beeldscherm te zoeken.

Schrikbarende onderzoekscijfers


Jantje Beton volgt al jaren de ontwikkelingen rondom het buitenspeelgedrag van kinderen, samen met onderzoeksbureau Verian (voorheen Kantar Public). Ouders en kinderen in de leeftijdscategorie 6 t/m 12 jaar deden nu mee aan het onderzoek. De cijfers zijn schrikbarend!

In 2022 was het al slecht gesteld met het aantal kinderen dat in hun vrije tijd elke dag buitenspeelt zonder toezicht (slechts 25%). In 2024 is dit aantal verder gedaald en daarmee gehalveerd (nog maar 13%). Het aantal kinderen dat nooit of nauwelijks buitenspeelt in hun vrije tijd zonder een volwassene is in twee jaar tijd gegroeid met 60%. De helft van alle kinderen wil wel meer buitenspelen. Maar voor ouders is het gebrek aan speelplekken en sociale veiligheid vaker dan in 2022 reden om hun kind binnen te houden. Terwijl zij buitenspelen wél heel belangrijk vinden voor hun opgroeiende kind (rapportcijfer 8,8). Vrijwel alle kinderen zeggen zich vrolijk en blij te voelen na het buitenspelen.

Pauline van der Loo, directeur-bestuurder Jantje Beton: "Jantje Beton kan dit probleem niet alleen oplossen. Daarom werken we samen met andere goede doelen die opkomen voor kinderen. En betrekken we ouders en buurten bij ons werk. Maar ook de lokale en landelijke overheid heeft een verantwoordelijkheid. Alleen als samenleving kunnen we ervoor zorgen dat meer kinderen meer buitenspelen. Naast betrokkenheid is er ook geld nodig. Wij strijden onvermoeibaar door, maar luiden nu wel de noodklok. Als we nu niets doen, komt de fysieke, sociale en mentale gezondheid van onze kinderen ernstig in gevaar. Dat mogen we niet laten gebeuren."