DIJK EN WAARD - Met de krappe economie van vandaag zoekt iedereen naar manieren om kosten te besparen. Het kweken van je eigen groenten in een moestuin heeft het potentieel om de hoeveelheid geld die aan boodschappen wordt uitgegeven te verminderen. Maar dit "potentieel" hangt af van de kosten die gepaard gaan met het telen van de gewassen, soorten en hoeveelheden geteelde groenten, opbrengsten die uit de tuin worden gehaald en andere factoren. Het antwoord op de bovenstaande vraag is dus "ja" - als het correct wordt gedaan.

De voordelen van een eigen moestuin

Geld besparen kan een van de voordelen zijn van het aanleggen van een moestuin, maar laten we niet vergeten dat er nog andere voordelen zijn. Tuinen zijn een potentieel middel om ons vertrouwen in voedselveiligheid te vergroten. We weten waar het eten vandaan komt en de hele geschiedenis van planten die in onze eigen tuinen worden gekweekt. We weten welke chemicaliën er zijn gebruikt, we weten welk ongedierte een probleem was en we hebben in wezen de hele grondstofverslindende transportketen geëlimineerd om het eten op je bord te krijgen. En al dat tuinieren is goed voor je. Het is een geweldige vorm van lichaamsbeweging en we hebben nog geen voedingsdeskundige ontmoet die niet dacht dat verse producten ook "goed voor je" waren!

Dus moestuinplantjes kopen kan lonend zijn, ongeacht de mogelijke besparingen. Maar met een paar tips kan het je wat geld besparen op je boodschappen. Ten eerste moet je een paar basisprincipes van het kweken van groenten kennen.

Grondbeginselen van groenteteelt

Er is een grote verscheidenheid aan groenten die met succes kunnen worden verbouwd in je groentetuin.

Koele seizoensgroenten (wortelen, bieten, sla, bloemkool, enz.) worden in het vroege voorjaar geplant en halverwege de zomer geoogst. Warme seizoensgroenten (tomaten, paprika, aubergine, pompoen, enz.) worden geplant nadat het gevaar van vorst voorbij is en geoogst in de vroege herfst. Met de juiste planning is het mogelijk om tijdens het groeiseizoen twee of drie gewassen in een bepaald gebied te verbouwen. Het gebruik van dezelfde ruimte voor twee of meer gewassen wordt successieplanting genoemd. Andere technieken, zoals tussenbeplanting en combinatiebeplanting, zijn andere manieren om efficiënt gebruik te maken van de tuinruimte. Hoe efficiënter je de tuinruimte en -middelen gebruikt, hoe groter de potentiële besparingen.

Hoe besparen met je groentetuin?

Selecteer groenten die je lekker vindt.

Dit is eenvoudig. Je zal waarschijnlijk niet zorgen voor of dingen eten die je niet lekker vindt. Verspil dus geen tijd of geld door ze in de tuin te planten.

Selecteer groenten die gemakkelijk kunnen worden bewaard of geconserveerd


Het selecteren van groenten die lang houdbaar zijn of die gemakkelijk kunnen worden ingeblikt of ingevroren, is een geweldige manier om je boodschappenbesparingen te vergroten. Aardappelen, uien, zoete aardappelen en winterpompoen kunnen bij de juiste temperatuur enkele maanden worden bewaard. Andere groenten, zoals bonen, tomaten, komkommers, bieten en suikermaïs, kunnen worden bewaard door inblikken of invriezen. Het bewaren van groenten is een geweldige manier om later in het jaar van de "extra" producten te genieten.

Selecteer groenten die duur zijn om te kopen in de supermarkt

Om geld te besparen, kun je duurdere artikelen telen, zoals tomaten en meloenen, of grote hoeveelheden groenten die je regelmatig koopt. Denk aan groenten zoals bonen, bieten, uien, spinazie, broccoli, paprika's, wortels, zomerpompoen, komkommers, tomaten, aardappelen, sla, erwten en snijbiet. Deze groenten bieden het grootste rendement op je investering in ruimte en tijd in de tuin.

Lees meer over manieren om geld te besparen in ons dagblad.