DIJK EN WAARD - Een goed matras is ontzettend belangrijk voor de kwaliteit van je slaap, het is daarom erg belangrijk om hierin te investeren en bezuinig vooral niet op een goed matras. Op de website van Consumentenbond kun je alles lezen over het beste matras. Een matras is vaak behoorlijk prijzig en daarom is het des te belangrijker om het matras goed te onderhouden. Door een matras goed te onderhouden kun je de levensduur aanmerkelijk verlengen. Hoe je dit het beste kunt doen, dat lees je hieronder.

Koop een goede matrasbeschermer

Het lijkt wellicht heel logisch maar een matras bescherm je het beste met een goede matrasbeschermer. Investeer in een matrasbeschermer of bijvoorbeeld een molton. Een molton is ideaal om te gebruiken om het matras heen omdat het transpiratievocht goed opneemt, waardoor in het matras zo min mogelijk vocht komt. Een matrasbeschermer creëert daarnaast vaak ook een barrière tegen huisstofmijt, ideaal voor mensen met allergieën. Door een goede matrashoes te gebruiken voorkom je ook slijtage en verleng je eenvoudig de levensduur van je matras.

Maak gebruik van een topmatras

Ook een topper op je matras kan de levensduur van je matras aanzienlijk verlengen. Een topmatras kan je op een onderliggende matras leggen, zo wordt het matras extra beschermd tegen vuil en vocht. Een topmatras is vaak klein genoeg om in de wasmachine te stoppen voor een wasbeurt, doe dit dus ook een aantal keren per jaar.

Draai en keer regelmatig

Het is ontzettend belangrijk om regelmatig het matras te draaien en te keren, doe dit bijvoorbeeld bij het verschonen van je bed. Omdat je behoorlijk veel tijd doorbrengt in bed kunnen er op termijn kuilen gaan vormen en dit is niet bevordelijk voor je matras. Door het matras regelmatig te keren voorkom je dit. Let er wel op dat niet elke matras te keren is, bijvoorbeeld matrassen met bepaalde zones met pocketveringen.

Zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht

Om je matras zo fris mogelijk te houden is het heel belangrijk om regelmatig je bed te luchten. Een mens verliest gemiddeld 120 liter vocht per jaar tijdens het slapen, je kunt je daarom wel voorstellen waarom dit zo belangrijk is. Maak er een gewoonte van om het dekbed elke ochtend even van het bed te verwijderen. Daarnaast helpt het ook om de slaapkamer dagelijks te luchten door frisse lucht in de slaapkamer te laten.

Voorkom stof op je matras

Een slaapkamer heeft vaak vrij veel stof en ook al zie je dit niet altijd, hoogstwaarschijnlijk zit er genoeg stop op het matras. Stofzuig daarom regelmatig de slaapkamer en vergeet ook niet het matras te stofzuigen, doe dit bijvoorbeeld tijdens het verschonen van je bed. Maak gebruik van een meubelmondstuk die vaak bij een stofzuiger zit.

Zoals je hebt kunnen lezen is het vrij simpel om de levensduur van je matras te verlengen, het is vooral belangrijk om er een gewoonte van te maken tijdens je normale schoonmaakroutine. Door het opvolgen van de bovenstaande tips en er wat aandacht aan te schenken, kun jij de levensduur van je matras verlengen.