DIJK EN WAARD - Ben je ondernemer en heb je al nagedacht over het kerstpakket voor dit jaar? Het is nog geen december, maar het is verstandig om nu alvast actie te ondernemen. Bedrijven die kerstpakketten maken zijn nu al volop bezig met de voorbereidingen. Er wordt nu al ingekocht om straks de pakketten te kunnen vullen. De inkoop gebeurt uiteraard op basis van de bestellingen. Wil je een mooi kerstpakket aan je personeel of externe relaties geven dan is het belangrijk om deze tijdig te bestellen. Ben je te laat dan loop je het risico dat de keuze zeer beperkt is.

Wat voor pakket gaat het worden?


Je kunt voor iedereen hetzelfde pakket bestellen. Maar er zijn ook speciale kerstpakketten voor vrouwen of een kerstpakket voor mannen. Hierin zitten vaak verzorgingsproducten of andere zaken die vooral mannen dan wel vrouwen aanspreken. Daarnaast zijn er speciale pakketten voor mensen die een gluten- of lactose intolerantie hebben of die nadrukkelijk geen producten met noten en pinda’s bevatten. Wil je duurzaam dan kies je voor een fair trade pakket met producten die op duurzame wijze zijn geproduceerd en waarvoor de producent een eerlijke prijs ontvangt.

Gezinnen met kinderen

Zijn er gezinnen met kinderen onder je personeel dan is het natuurlijk leuk om een pakket te kiezen waar ook dingen in zitten die kinderen leuk vinden. Dit kan dan wel weer pijnlijk zijn voor mensen die geen kinderen hebben. Je kunt er dus ook voor kiezen om een ‘standaard’ pakket te geven en daarnaast een klein cadeautje voor de kinderen van je medewerkers. Of organiseer een Sinterklaas- of Kerstfeest waar ze een cadeautje krijgen van de Sint of de Kerstman. Dan hoef je ook niet moeilijk te doen met de kerstpakketten en kun je die universeel houden.

Bedank je externe relaties

Veel bedrijven hebben goede klanten of externe relaties die ze graag willen bedanken voor de klandizie of fijne samenwerking. Het kan heel goed met een mooi kerstpakket. Bij klanten of zakenrelaties laat je dit dan bij voorkeur op het privé adres bezorgen. Houd er bij zakelijke relaties mee dat het pakket binnen proportie blijft. Zo voorkom je de schijn van een voorkeursbehandeling en oneigenlijke concurrentie. Een pakket moet bovendien binnen een bepaald bedrag blijven qua kostprijs, wil je het belastingvrij kunnen geven. Zo niet dan wordt er een heffing op gelegd die je als werkgever moet betalen.

Wanneer geef je het kerstpakket?


Een kerstpakket geef je doorgaans in de week voor kerst. Veel personeel heeft vrij tijdens de feestdagen. Het is dus het handigst om ergens rond 18 december de kerstpakketten uit te delen. Dit is vaak ook de week voor de eindejaarsborrel. Dit is een prima moment om het kerstpakket te geven. Het pakket kan natuurlijk worden vergezeld van een kaart of brief namens de directie om de medewerker te bedanken voor de inzet het afgelopen jaar. Al dan niet voorzien van een leuke eindejaarsbonus bij het salaris van december.