DIJK EN WAARD - Bij investeren denken we al snel aan de klassieke mogelijkheden. Aandelen, obligaties en vastgoed zijn daar voorbeelden van. De financiële wereld is echter veel breder dan dat. Er bestaat een verscheidenheid aan unieke en alternatieve investeringsmogelijkheden die ook interessant kunnen zijn, al was het maar om de beleggingsportefeuille diverser te maken. In dit artikel belichten we enkele van deze alternatieve investeringsopties die buiten de traditionele paden treden.

Investeren in cryptovaluta


Cryptovaluta, zoals Bitcoin en Ethereum, hebben de afgelopen jaren de aandacht van investeerders getrokken. Ze hebben aanzienlijke winsten opgeleverd, wat heeft geresulteerd in een grote interesse en een wildgroei van platforms. Het laatste nieuwe voorbeeld hiervan is Quantum AI (https://quantum-ai.io/nl/), een platform dat oplossingen voor geautomatiseerde cryptohandel aanbiedt. Cryptomunten bieden potentieel hoge rendementen, maar gaan gepaard met een aanzienlijk risico. Het is daarom een risicovolle toevoeging aan de beleggingsportefeuille. Experts raden aan om enkel in crypto te investeren met geld dat je kunt missen.

Particuliere leningen

Particulieren kunnen rechtstreeks leningen verstrekken aan andere particulieren met behulp van peer-to-peerplatforms. Op deze manier worden de traditionele tussenpersonen (banken en andere financiële instellingen) omzeild. De rente is lager dan wat men anders aan de bank zou moeten betalen, maar hoger dan wat de spaarder normaal gesproken van de bank zou ontvangen. Het is voor beide partijen interessant, maar ook hier zijn er risico's aan verbonden.

Beleggen in kunst en NFT's

Investeren in kunst is iets dat men al lang doet. Met kunst valt er veel geld te verdienen, maar je dient wel kennis van zaken te hebben. Met de opkomst van NFT's (non-fungible tokens) is het nog eenvoudiger geworden om in (digitale) kunst te investeren en deze kunstwerken te verhandelen. Houd er echter rekening mee dat de markt voor NFT's extreem volatiel kan zijn.

Beleggen in wijn

Fijne wijn kan zowel een genot zijn om te drinken als een potentieel winstgevende investering. Sommige wijnsoorten worden beter en duurder naarmate ze ouder worden. Een wijnkelder en een eventueel goed klimaatsysteem kunnen je op deze manier veel geld opleveren. Echter, je dient over de nodige wijnkennis te beschikken en ruimte te hebben om aanzienlijke winsten te realiseren.

Beleggen in verzamelobjecten


De markt voor verzamelobjecten, zoals Pokémon-kaarten, heeft de afgelopen jaren een ongelooflijke groei doorgemaakt. Terwijl verzamelaars vaak uit liefde voor het spel kaarten verzamelen, hebben sommigen deze kaarten als een vorm van investering gezien. Verzamelobjecten kunnen op korte termijn veel opbrengen, maar er zijn ook risico's aan verbonden. Er bestaat namelijk het risico dat de verzamelwoede op een bepaald punt ophoudt, zoals dat ooit met postzegels gebeurde. De markt stort dan in en je verliest je investering.

Beleggen in start-ups

Investeren in start-ups kan een zeer lucratieve business zijn. Dankzij onder meer crowdfundingplatforms is het eenvoudiger geworden om kapitaal te verstrekken aan start-ups en early-stagebedrijven. Terwijl deze investeringen potentieel hoge rendementen kunnen opleveren, zeker als een lening ook in aandelen kan worden omgezet, zijn ze ook inherent risicovol. Het succes van start-ups is nooit gegarandeerd en er bestaat altijd het risico dat de investering volledig verloren gaat.