DIJK EN WAARD - Nu vliegreizen niet meer zo heel populair zijn en treinreizen nog te duur, kiezen veel gezinnen voor een 'ouderwetse' autovakantie. Op één of enkele dagen rijden lonken de Spaanse costa’s, de Zuid-Franse lavendelvelden en de Etruskische heuvelstadjes waar Toscane bekend om staat. Die ritten zijn geen straf, omdat je onderweg alles ziet wat je tijdens een vliegreis zou missen. De vakantie begint eigenlijk al voor de deur. En er zijn meer voordelen.

Meer bagage mee - zeker met kinderen is dit een uitkomst


In een koffer kan, voor de gemiddelde vlucht naar Zuid-Europa, zo'n 25 à 30 kilo meegenomen worden en voor menigeen is dit niet genoeg. Je eigen trouwe vierwieler vervoert zo nodig veel meer en met name kinderen weten dat te waarderen. Is je auto aan de kleine kant, dan biedt het dak soelaas. Daarop monteer je een aerodynamische hapro dakkoffer waarin nog meer bagage kan. Speelgoed, de tent, meer kleding, het kan er allemaal in, zodat de cabine niet tot de nok volgestouwd hoeft te worden.

Geen drukte, vertraging of stress, en misschien zelfs geen vooraf bepaalde bestemming

In tegenstelling tot luchthavens en treinstations heb je geen strak reisschema. Helemaal niet als je het van je spontaniteit af laat hangen of je linksaf Duitsland inslaat, of rechtdoor naar het zuiden. Wat een vrijheid! Of dat een bezwaar is voor je kinderen? Zij zijn misschien avontuurlijker ingesteld dan je denkt, dus de vakantie hoeft niet altijd een volop geregisseerde bedoening te zijn. Kies je een geschikte dag uit om te vertrekken - dus niet Zwarte Zaterdag - dan ontloop je ook andere drukte en/of vertraging. En dat scheelt, met een raar woord, vakantiestress.

De auto is een vertrouwde plek voor kinderen

Je blijft verschoond van vertraagde vliegtuigen, lange rijen bij incheckbalies en andere luchthavenperikelen. De kinderen zitten veilig achterin; daar raken ze niet snel kwijt. Dat je op de plaats van bestemming eigen vervoer tot je beschikking hebt is een cadeautje (geen gedoe met autoverhuur!), voor de kinderen vormt de auto bovendien een vertrouwde plek, mochten ze heimwee krijgen.

Het scheelt geld en je bent mobieler

Vergeet de koelbox met je eigenhandig gesmeerde broodjes en drankjes niet, om lekker buiten te lunchen bij een aire of raststätte. Dan ben je niet gebonden aan de hoge prijzen die ze bij benzinestations hanteren. Dat doen ze ook op luchthavens en treinstations, dus die kosten ontloop je mooi. Wanneer je voor een kampeervakantie kiest, hou je het budget technisch helemaal binnen de perken. En dankzij je eigen auto hoef je ter plekke niet van het openbare vervoer gebruik te maken. Extra tip: met een fietsendrager op de auto ben je nog mobieler.