Het CBS maakte begin 2025 bekend dat er in 2024 relatief veel horeca bedrijven zijn gestopt. Dit kwam vooral door gestegen kosten en het tekort aan personeel. Aan klandizie ontbreekt het restaurants, cafés en lunchrooms niet. Maar al die mensen bedienen is wel een probleem. Bij veel horecazaken zie je voortdurend briefjes op het raam waarop personeel wordt gevraagd voor de keuken of de bediening. Een reden daarvoor is dat veel jongeren elders vakantiebanen vinden die net zoveel of zelfs meer betalen en waar minder hard hoeft te worden gewerkt.
Werken met minder personeel
De plaatselijke horeca moet het hoe dan ook vaak doen met minder personeel dan ze zouden willen. Daar zijn gelukkig wel oplossingen voor. Met handige geautomatiseerde systemen kun je bestellingen sneller verwerken. Steeds vaker loopt het bedienend personeel met een handheld om de bestelling op in te voeren. Terwijl de medewerker naar een volgende tafel loopt wordt de bestelling doorgestuurd en kan de keukenbrigade ermee aan de slag. De medewerker ‘op de vloer’ krijgt een seintje op de handheld als een bestelling klaar staat om uitgeserveerd te worden. Op die manier wordt ieders tijd zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Sommige bedrijven gaan nog een stapje verder door de klant op een zuil of op een scherm op de eigen tafel zijn bestelling te laten invoeren. De klant kan dan ook meteen afrekenen met een pinpas of creditcard. Dit soort systemen worden onder andere gebruikt voor snackbars en voor horeca op vliegvelden.
Snel en veilig betalen
Vroeger moest je als horeca eigenaar na sluitingstijd naar de bank om de dagomzet af te storten bij de bank. Een riskante onderneming, want een overval lag altijd op de loer. Nu hoeft dat niet meer omdat er steeds vaker digitaal wordt betaald. Met een mobiel pinapparaat kun je het je klant nog makkelijker maken. Hij kan dan aan de tafel afrekenen en hoeft niet mee naar binnen te lopen. De betaling wordt meteen opgenomen in de boekhouding, wat weer tijd scheelt bij het uitzoeken van de gegevens voor de aangifte omzetbelasting.
Geavanceerde systemen
Kassasystemen voor de horeca maar ook voor winkels worden steeds slimmer. Het bedrijf Eijsink ontwikkelt dit soort systemen. Er zijn standaard oplossingen, toepasbaar voor tal van ondernemingen. Daarnaast kun je kiezen voor een maatwerkoplossing met een systeem dat speciaal voor jouw bedrijf wordt gemaakt. Hier kun je bijvoorbeeld ook het voorraadbeheer bijhouden. Het systeem kan je dan een seintje geven als bepaalde voorraden weer moeten worden aangevuld zodat je direct je bestellingen kunt doorgeven aan de groothandel. Ook dat scheelt tijd en daar heeft een horeca ondernemer vaak een groot gebrek aan. Zeker als je net met je zaak start wil je er wat van maken om het tot een succes te laten uitgroeien. Dat kost enorm veel tijd en energie. Zeker als er sprake is van een voortdurend tekort aan personeel wat niet kan worden opgelost.