Het is weer zo ver, zondagavond 10 maart begint de Ramadan. De Ramadan is een heilige maand waarbij moslims van zonsopgang tot zonsondergang vasten.


Wat houdt de Ramadan precies in?

De Islam heeft 5 zuilen waar een moslim zich aan dient te houden. De vierde zuil van het geloof is het vasten tijdens de Ramadan. Naast het niet eten en drinken zijn er ook een aantal andere belangrijke dingen die tijdens de Ramadan worden uitgevoerd. De maand Ramadan is de maand waarin de Koran werd geopenbaard. Veel moslims proberen om in deze periode de gehele Koran uit te lezen. Het is belangrijk om deze maand zoveel mogelijk goede daden te verrichten. Denk hierbij aan het doneren aan goede doelen of het bezoeken van een ziek persoon. Ook worden moslims tijdens het vasten geduldiger en dankbaarder voor de zegeningen die ze hebben gekregen.

Onderzoek

Uit een aantal onderzoeken is gebleken dat vasten erg gezond is voor ons lichaam. De lever wordt namelijk beter, je darmen krijgen meer rust en het verbetert onze bloedsuikerspiegel. Vasten kan ook goed zijn voor de mentale gezondheid. Het zorgt namelijk voor vermindering van stress en voor meer alertheid.

Eid al Fitr

Wanneer de maand Ramadan is afgelopen, dit jaar op 9 april, wordt het afgesloten met de feestdag Eid al Fitr. (Suikerfeest). Tijdens deze dag gaat iedereen zoveel mogelijk op bezoek bij familie. Ook worden er feestelijke gerechten en veel lekkernijen gegeten op deze dag.