Wil je leveranciers en/of afnemers bedanken voor het vertrouwen dat zij in je stellen? Dan kun je dit doen door ze een relatiegeschenk te geven. Je kunt een cadeau kopen en deze ‘kaal’ geven, maar het is leuker en interessanter om hem eerst van bedrukking te voorzien. De ontvanger wordt dan aan jouw bedrijf herinnerd als hij het geschenk gebruikt. Heb je nog niet eerder relatiegeschenken bedrukt? Geen probleem, want wij vertellen je hier hoe je dit aanpakt.


Kies een relatiegeschenk

Je kunt uiteraard pas over het bedrukken nadenken als je een relatiegeschenk gevonden hebt. Het ene geschenk bedruk je namelijk op een andere manier dan het andere. Bovendien is de ruimte voor de bedrukking de ene keer groter dan de andere keer. Zo heb je bij een tas bedrukken bijvoorbeeld meer mogelijkheden qua bedrukking dan bij pennen bedrukken. Daarom heeft het niet veel zin om al over de bedrukking na te denken voordat je een relatiegeschenk hebt.

Omdat er nogal veel relatiegeschenken zijn, voelt het alsof je zoekt naar een speld in een hooiberg. Filter daarom in het aanbod, zodat er minder overblijft om uit te kiezen. Als je al weet hoeveel je uit wilt geven aan relatiegeschenken, kun je op de prijs filteren. Je kunt eventueel ook filteren op het materiaal. Doordat duurzaamheid steeds belangrijker wordt, vinden relaties het leuk als ze een duurzaam relatiegeschenk krijgen. Kies bij voorkeur niet voor een standaard relatiegeschenk, maar geef liever iets unieks. Een uniek geschenk blijft langer hangen.

Maak een ontwerp

Heb je een leuk relatiegeschenk gevonden? Dan wordt het tijd om een ontwerp te maken. Je kunt er simpelweg voor kiezen om een geschenk te bedrukken met het logo en de naam van je bedrijf, maar dit is vrij standaard. Als je wilt dat je relatiegeschenk opvalt, gooi je het over een andere boeg. Kies bijvoorbeeld voor een bedrukking in de huisstijl van je bedrijf of bedenk iets anders wat opvalt. Grote kans dat de ontvangers het kunnen waarderen dat je de moeite hebt genomen om het relatiegeschenk te personaliseren.

Laat je aanstekers bedrukken met het logo van je bedrijf? Dan hoef je waarschijnlijk geen ontwerp te maken, want je hebt vast nog wel ergens een bestand met dit logo. Dit is niet het geval als je iets ‘unieks’ bedenkt. Het kan alleen lastig zijn om dat wat je in je hoofd hebt uit te werken. Komt dit doordat je zelf niet uit de voeten kunt met ontwerpprogramma’s? Laat iemand dan een ontwerp voor je maken.

Zoek een partij die de bedrukking kan realiseren

Zodra het ontwerp eenmaal klaar is, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een partij die je relatiegeschenken daadwerkelijk kan bedrukken. Begin jij je zoektocht online? Dan kom je een groot aantal sites tegen waar je dit kunt doen. Kies niet voor de eerste beste partij, maar vergelijk verschillende partijen met elkaar. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar kijk ook naar de kwaliteit van de bedrukking en de druktechniek die ze gebruiken.