DIJK EN WAARD - Nog steeds werken veel werknemers regelmatig thuis. Onder jongeren is het zelfs enorm populair om altijd remote te werken, bijvoorbeeld vanuit Spanje, Italië of Bali. Voor zowel werkgevers als werknemers is het enorm belangrijk om dit veilig te doen. Daarom worden hier een aantal maatregelen besproken die veilig werken op afstand mogelijk maken.VPN installeren

Ten eerste is het aan te raden om een VPN te installeren, zowel voor organisaties als voor personeelsleden. Hiermee stellen organisaties hun personeelsleden namelijk in staat om op afstand gebruik te maken van de software van het bedrijf. Deze ‘remote desktop’ software geeft het personeel toegang tot alle applicaties, websites en inloggegevens die zij nodig hebben om het werk te kunnen doen.

Voor personeelsleden geeft dit natuurlijk ook een voordeel, aangezien zij gegevens beveiligd kunnen verzenden en ontvangen. De bedrijfsgegeven waarmee zij werken loopt hierdoor geen risico, zeker niet wanneer het onderling met andere medewerkers wordt gedeeld.

Met een VPN veranderen medewerkers tot slot nog eenvoudig hun IP-adres. Dit is bijvoorbeeld belangrijk als zij vanuit het buitenland werken. Door het IP-adres te veranderen, kunnen zij verbinding maken met een Nederlandse server. Hierdoor kunnen zij content raadplegen die wellicht in het buitenland geblokkeerd is. Dit stelt je werknemers in staat om alle werkzaamheden te doen die zij normaal gesproken ook op het werk kunnen doen.

Antivirus software

Om de veiligheid voor medewerkers op afstand verder te verhogen is het aan te raden om een antivirus programma te installeren. Hiermee worden de eerste bedreigingen al afgevangen door het programma. Denk daarbij aan malware die naar je wordt gestuurd, beschadigde programma’s die worden geïnstalleerd of data die je op de schijf van het bedrijf vindt.

Veel antivirus software heeft de mogelijkheid om virussen te herkennen én deze te bestrijden. Je moet hiervoor wel een betaalde versie aanschaffen, maar het zorgt er wel voor dat je computer of laptop veel beter beschermd is tegen virussen van buitenaf. Tot slot zorgt de antivirus software er ook voor dat je onveilige websites bezoekt. Bij het bezoeken van dergelijke websites krijg je namelijk een melding dat je te maken hebt met een onveilige website.

Persoonlijke apparaten

En tot slot nog het gebruik van persoonlijke apparaten. Medewerkers krijgen van een werkgever vaak een laptop en mobiele telefoon, maar aan het belangrijkste apparaat wordt vaak niet gedacht, namelijk de router. De router is namelijk het eerste apparaat dat te maken krijgt met het internet. We hebben het allemaal in huis staan, maar nemen vaak weinig maatregelen op dit gebied.

Routers worden vaak niet van een update voorzien en zijn vaak verouderd. Hierdoor is het voor hackers een gemakkelijk toegangspunt, waarmee zij alle data die verzonden en ontvangen wordt voorbij zien komen. Dit is niet alleen een risico voor het bedrijf, maar ook voor de medewerkers zelf. Het advies is daarmee om zoveel mogelijk apparaten te beschermen, bijvoorbeeld door een VPN te installeren of je router regelmatig te updaten.

Kortom, voor medewerkers op afstand is het belangrijk om voldoende maatregelen te nemen die veilig werken mogelijk maken. Denk daarbij aan het downloaden van een VPN op je router, het installeren van antivirus software en het zo min mogelijk gebruiken van eigen apparaten.