Als je in een nieuwe woning trekt of als je de boel eens grondig wilt herinrichten dan zit je misschien met de handen in het haar waar je moet beginnen. Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je wilt en wat het beschikbare budget is. Vervolgens kun je de herinrichting stap voor stap aanpakken. Normaal gesproken werk je van boven naar beneden. Dus als je een mooie balustrade wilt voor je overloop inclusief een nieuwe vloer dan kun je die klussen combineren. Bedenk als de trap moet worden vervangen je dit het beste in één dag kunt regelen, omdat anders de bovenverdieping van het huis immers niet bereikbaar is. Je kunt natuurlijk ook de klus uitbesteden en een paar dagen in een hotel of vakantiehuisje logeren.

Schilderwerk en renovatie van plafonds

Als de muren moeten worden geschilderd dan plan je dat nog vóórdat je met nieuwe vloeren aan de slag gaat of voordat je een mooie trap laat plaatsen. Er hoeft dan tijdens het schilderen niet zo nauw te worden gekeken met het morsen van verf. Zeker bij het witten van plafonds kunnen er spetters rondvliegen. Maar ook als je een muur saust is dit het geval. Bedenk dat je een muur of plafond soms twee keer moet behandelen om de nieuwe kleur er goed op te krijgen. Zeker als je van donker naar licht gaat is dit het geval. Een rode muur weer wit krijgen lukt meestal niet in één keer.

Verduurzamen

Als je dan toch bezig bent met renoveren dan kun je natuurlijk ook meteen nadenken over verduurzamen. Als de vloer in de woonkamer eruit gaat dan is dat een ideaal moment om na te denken over vloerverwarming. Voor het leggen van de slangen voor de verwarming moeten er sleuven in de betonnen vloer worden gemaakt. Als je huis een houten vloer heeft dan moet er wellicht een laag egaline worden aangebracht voor de stevigheid. Dit hangt af van de kwaliteit van de ondervloer. Nadat de vloerverwarming is geplaatst kan er een nieuwe vloer worden geplaatst. Let er op dat je een vloer kiest die goed combineert met vloerverwarming. Een goede leverancier van vloeren kan je hierover advies geven.

Renovatie keuken en badkamer

Het plaatsen van een nieuwe houten balustrade heeft meestal niet zo’n impact. Dat is wel anders als je de badkamer of de keuken gaat renoveren. Die kan dan een aantal dagen niet worden gebruikt. Pak deze ruimtes nooit tegelijk aan. Als je beneden geen gootsteen hebt en in de badkamer geen fontein of bad met kraan, dan wordt het erg lastig om nog een beetje te kunnen functioneren. Bovendien is het niet handig als er op meerdere etages tegelijk verbouwingen plaatsvinden. Maak dus altijd een goede planning en houd rekening met tegenslag en dus vertraging van de werkzaamheden. Dit geldt niet alleen voor de tijdsplanning maar ook voor de kosten. Maak een begroting en houd daarbij rekening met een post ‘onvoorzien’ om een eventuele tegenslag op financieel gebied te kunnen opvangen.