DIJK EN WAARD - Steeds meer bedrijven kiezen voor een toekomst in de cloud Digitalisering en automatisering zijn tegenwoordig aan de orde van de dag, steeds meer bedrijven kiezen bewust voor een toekomst in de cloud. Met een migratie naar de cloud profiteren zij van verschillende interessante voordelen. Denk bijvoorbeeld aan de schaalbaarheid van een dergelijke oplossing, het beheer op de infrastructuur wat grotendeels uit handen kan worden gegeven en de flexibiliteit die het werken vanuit de cloud met zich meebrengt. Data en applicaties zijn voortaan vanaf iedere locatie en ieder apparaat te benaderen. Makkelijk is een cloud migratie niet, er komt veel bij kijken. Zeker in een tijd waarin ook de aandacht voor cyber security groeit.

Een verkeerde inrichting van online omgevingen maakt dat organisaties onnodig grote risico’s lopen. Denk aan het verlies van data, denk aan systemen die niet meer te gebruiken zijn als gevolg van ransomware, enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de migratie naar de cloud, waaraan steeds meer bedrijven beginnen.

Zorg voor een goede IT governance binnen de organisatie

De basis van een geleidelijke migratie naar de cloud wordt gevormd door een goede governance IT. Als organisatie wil je grip houden op de kosten die je maakt, je wilt weten hoe IT-investeringen renderen. Bij het vormgeven van de governance rond IT moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Om dit makkelijker te maken wordt vaak gekozen voor het gebruik van een bestaand framework, ontworpen op basis van best practices uit de praktijk. Organisaties die nog weinig doen met governance kunnen baat hebben bij de hulp van een derde partij. Er zijn verschillende organisaties die bedrijven helpen hun IT governance vorm te geven en op de juiste wijze te implementeren binnen bestaande processen. Het helpt hen de grip op hun IT-landschap terug te krijgen. Een basisvereiste om de migratie naar de cloud soepel te laten verlopen.

Migratie naar de cloud bestaat uit verschillende fasen

Het is doorgaans onmogelijk om een bestaand IT-landschap as-is over te plaatsen naar een omgeving in de cloud. Een dergelijke transitie bestaat uit verschillende fasen; het identificeren van zogenaamde workloads, het daadwerkelijk migreren van de applicaties en hardware en de uiteindelijke transitie. Die transitie omvat onder meer trainingen voor het personeel en bijvoorbeeld support aan medewerkers die de nieuwe omgeving beheren. Veel bedrijven die aan een migratie naar de cloud beginnen kiezen voor de expertise van een externe partij; de vraag naar advies en ondersteuning bij cloud migraties groeide de laatste jaren sterk.