Recent onderzoek heeft aangetoond dat het aantal zelfstandigen zonder personeel dat werkzaam is in de zorg is toegenomen. Steeds meer mensen kiezen ervoor om als ondernemer te werken in de zorgsector, vanwege bepaalde voordelen van het ondernemerschap. Maar hoewel er een aantal voordelen zitten aan ondernemer zijn, komt het ondernemerschap ook met een aantal nadelen.

Aantal zzp'ers in de zorg neemt toe

Het aantal mensen dat als zelfstandige zonder personeel in de zorg werkt, neemt ieder jaar weer toe. Uit onderzoek is gebleken dat dit er inmiddels meer dan 180 duizend zijn in Nederland. De reden dat veel mensen ervoor kiezen om niet meer in loondienst te werken, maar als zzp'er aan de slag te gaan, is vanwege bepaalde voordelen die het ondernemerschap te bieden heeft.

De voordelen van werken als zzp'er in de zorg

Als zelfstandige werken in de zorg biedt een aantal voordelen vergeleken met werken in loondienst. Een van deze voordelen is dat een zelfstandige zelf zijn of haar tijd kan inplannen. Als zelfstandige ben je eigen baas, dus niemand kan je dwingen om een bepaalde opdracht aan te nemen of een bepaalde deadline te halen. Een ander voordeel van het ondernemerschap, is dat je je eigen tarieven kunt bepalen. Natuurlijk zitten hier wel grenzen aan: als je veel te veel geld vraagt voor een opdracht, dan zul je de opdracht natuurlijk niet binnen kunnen halen. Toch kun je soms iets meer vragen dan je zou verdienen als je in loondienst was.

De nadelen

Aan zzp in de zorg kleven ook zeker wat nadelen. Hoewel we net beschreven dat een zelfstandige soms meer geld kan vragen, zit hier ook een keerzijde aan. Een zelfstandige maakt namelijk ook bepaalde kosten en moet bepaalde belastingen betalen. Als een zelfstandige dus niet genoeg vraagt voor een opdracht, dan verdient hij misschien wel minder dan iemand in loondienst. Bovendien kunnen de inkomsten van een zzp'er sterk fluctueren. Het is dus nodig om een buffer op te bouwen, maar zeker in de beginjaren van het ondernemerschap kan dat erg lastig zijn.

Liever in loondienst

Uit onderzoek is gebleken dat van de zelfstandig ondernemers in de zorg ongeveer 1 op de 10 liever gewoon in loondienst zou willen zijn. Dit heeft onder andere te maken met de nadelen die kleven aan zzp zorg. Tegelijkertijd betekent dit dat zo'n 90 procent van de zzp'ers in de zorg wel tevreden is met hun keuze om als zelfstandige aan de slag te gaan. Dit heeft met name te maken met de flexibiliteit die het ondernemerschap biedt. Dat maakt een baan in de zorg bijvoorbeeld makkelijker te combineren met een druk gezinsleven.