DIJK EN WAARD - We leven tegenwoordig een stuk duurzamer en dat zou je terug kunnen zien op je energierekening. Echter vergt het wel wat tijd en investering om daar te komen. Gelukkig zijn er tal van eenvoudige manieren om energie te besparen en je rekening te verlagen zonder afbreuk te doen aan je comfort. Of je nu een koophuis hebt of een huurder bent, deze tips om dit jaar geld te besparen op je energierekening zullen je zeker helpen!


Haal de stekker uit het stopcontact

Laat jij je telefoonlader in het stopcontact wanneer je telefoon al vol is? Ondanks dat dit niet veel stroom verbruikt, kan dit op de lange termijn wel kosten besparen op je energierekening. Rond de 100 euro per jaar. Haal dus altijd de stekker uit het stopcontact als je deze toch niet gebruikt.

Maak gebruik van zonwering

Zonnewering is een goede manier om de kostbare warmte in de winter binnen te houden, en in de zomer buiten. En helpt ook om je huis in de zomer koeler te houden. En wil je een screen op zonne-energie kopen? Dan zul je dat helemaal terugzien op je energierekening. Dubbel winst, dus!

Vergeet bij de aanschaf van nieuwe apparaten, niet om op zoek te gaan naar energiezuinige modellen. Deze apparaten verbruiken minder energie en verminderen jouw energiekosten en milieu-impact. Het kan wat prijziger zijn om te investeren in een energiezuinig apparaat, maar het zal je op de langere termijn meer opleveren.

Let op de temperatuur in huis

Zeker in de wintermaanden is het verleidelijk om de verwarming op maximaal te zetten, maar het houden van de thermostaat op een lekkere warme temperatuur kan de energierekening aanzienlijk verhogen. Overweeg daarom om de temperatuur te verlagen als je niet thuis bent of als je slaapt. Elke graad die de thermostaat verlaagt, kan jouw energiekosten met 1% verlagen.

Onderhoud jouw apparaten

Zorg ervoor dat je huishoudelijke apparaten goed onderhouden zijn, om zo hun efficiëntie te behouden en energie te besparen. Zo kun je voorkomen dat de temperatuur van je koelkast of vriezer bijvoorbeeld spaak loopt, wat weer leidt tot hogere energiekosten.

Installeer een slimme energiemeter

Een slimme energiemeter kan bijhouden hoeveel stroom je gebruikt in huis en welke apparaten de meeste energie verbruiken. Deze gegevens kunnen je helpen om de energieverspilling te verminderen en om bewuster om te gaan met je verbruik.

Met deze tips, ben je goed op weg naar een energiezuinig huis. Niet alleen bespaar je daarmee geld op de energierekening, maar je draagt ook bij aan het milieu. Het hoeven geen grote veranderingen te zijn, sommige kleine aanpassingen in je dagelijkse ritueel maken echt al verschil. Veel succes!