DIJK EN WAARD - Vandaag de dag communiceren we vooral via e-mail. Daarmee stijgt ook het risico op phishing en oplichting. Internetcriminelen zijn uit op het verkrijgen van privacygevoelige gegevens. Dat doen ze door zich uit te geven als officiële bedrijven of legale instanties.

Proactief zijn om phishing aanvallen te voorkomen is ontzettend belangrijk. Nuchter nadenken en de binnenkomende mails met een kritisch oog bekijken is niet voldoende. Jezelf beschermen tegen oplichting doe je ook door gebruik te maken van de technologie.

Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een Virtual Private Network. Maar hoe werkt dat precies? In deze blog lees je tips die je vertellen hoe je jezelf tegen e-mail oplichting en phishing aanvallen kunt beschermen én waarom een goede VPN daarbij zo belangrijk is.

Hoe ziet een phishing mail er eigenlijk uit?

Kennis is de beste verdediging en dat geldt ook voor het herkennen van een phishing e-mail. Het is dus belangrijk om binnenkomende e-mails kritisch te beoordelen op specifiek taalgebruik, bijlagen en andere kenmerken. De mails zijn vaak zeer dwingend van toon.

Ze vereisen dat de lezer direct een “actie” onderneemt. Dit kan een betaling zijn, maar ook een klik op een link. Hoewel ze veel gelijkenissen kunnen tonen, komen vaak ook de URL’s niet exact overeen met de zogenaamde afzender zoals bekende overheidsinstellingen of bedrijven. Weten wat de kenmerken van phishing e-mails zijn is dus ontzettend belangrijk.

MFA of Multi-Factor Authenticatie gebruiken

Cybercriminelen worden steeds slimmer waardoor een wachtwoord alleen vaak niet meer voldoende is om jezelf te beschermen tegen internetoplichting. Met Multi-Factor Authenticatie of MFA voeg je een extra beschermingslaag toe. Als gebruiker moet je jezelf namelijk op twee verschillende manieren kunnen verifiëren. Voor internetoplichters wordt het dan nog moeilijker om persoonlijke of gevoelige informatie te kunnen bemachtigen. Zelfs wanneer zij in het bezit zijn van jouw wachtwoord biedt MFA een uitstekende bescherming.

5 X bescherming tegen oplichting en phishing met een VPN

Je gegevens buiten het bereik van criminelen houden en jouw online privacy beschermen? Dat doe je het beste met een VPN. Dat doet het versleutelde netwerk op maar liefst 5 verschillende manieren. Zoals het versleutelen van data en het afschermen van je IP adres.

1. Versleutelen van gegevens

Een VPN zorgt ervoor dat jouw verbinding met het internet versleuteld wordt. De data die jij ontvangt of verstuurd is daardoor niet te lezen door oplichters of criminelen. Daardoor hoef je niet bang te zijn dat privacygevoelige gegevens worden misbruikt voor phishing.

2. Openbaar wifi netwerk?

Een VPN beveiligt de verbinding als je gebruikmaakt van een openbaar wifi netwerk. Juist via deze onbeveiligde internetverbindingen wordt veel gebruikgemaakt van oplichting. Door het instellen van een goede VPN kun je dus ook op het openbare wifi netwerk veilig surfen op het internet of e-mails versturen via jouw telefoon.

3. Jouw IP adres blijft anoniem

Het afschermen van jouw IP adres is nog een manier waarop een VPN je beschermt tegen oplichting en phishing. Je blijft anoniem omdat je vrijwel geen sporen achterlaat die te herleiden zijn voor cybercriminelen of oplichters. Bijvoorbeeld voor phishing e-mails.

4. Surfen via veilige servers

Surfen of e-mails versturen? Met een VPN maak je gebruik van veilige servers. Het risico dat je slachtoffer wordt van phishing neemt daardoor behoorlijk af. Bijvoorbeeld omdat de VPN je niet doorstuurt naar kwaadaardige websites. Dat is wel zo veilig natuurlijk!

5. Handige tips en nuttige informatie

Een betrouwbare VPN provider voorziet je vaak ook van nuttige tips en praktische informatie over hoe je de strijd aan kunt gaan met internetoplichting of de laatste phishing trends. Bijvoorbeeld in de vorm van blogs. Zo kun jij jezelf nog beter online beschermen.

Software-updates? Nooit overslaan!

Krijg je een melding van een software-update via jouw computer of smartphone? Sla deze dan nooit over. Ook deze updates zorgen ervoor dat het systeem zichzelf én jou kan beschermen tegen phishingaanvallen. Cybercriminelen maken veelal gebruik van zwakke plekken in systemen. Met een regelmatige update worden de kwetsbaarheden verholpen.

Conclusie

Phishing aanvallen en e-mail oplichting voorkomen doe je door e-mails kritisch te beoordelen, maar ook door te weten wat de kenmerken van deze manier van oplichting zijn. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van MFA én een Virtual Private Network.

Met een goede VPN bescherm je jouw persoonlijke gegevens en privacy gevoelige informatie tegen deze cybercriminaliteit. Jouw gegevens worden versleuteld verstuurd, je laat geen digitale sporen achter én kan anoniem browsen. Online zijn met een VPN zorgt voor een uitstekende bescherming, maar brengt ook een stukje rust met zich mee.