NEDERLAND - Voor velen is het een hoogtepunt en waardige afsluiting van het jaar. De Top 2000 van NPO Radio 2 wordt komende nacht bij het aanvangen van 1e kerstdag afgetrapt. De "lijst der lijsten" is in de afgelopen weken weer smanegesteld door vele luisteraars van alle leeftijden en menigeen zal in de week tussen kerst en de jaarwisseling aan de radio of buis gekluisterd zijn wachtend op hun persoonlijke favorieten.


De 24e editie van de Top 2000 begint op 25 december even na middernacht met een vrij recente plaat want het uit 2021 afkomstige "Driver's License" van Olivia Rodrigo is één van de nieuwkomers in de lijst en staat op plaats 2000. Kort voor het aanvangen van 2023 wordt de lijst afgesloten en het is niet verrassend dat dit gebeurt met "Bohemian Rhapsody" van Queen. De klassieker uit 1975 staat inmiddels voor de 19e keer bovenaan in de Top 2000. Vijf keer werd de hegemonie van Queen doorbroken in de loop der jaren. Boudewijn de Groot lukte dat als eerste met "Avond" in 2005. "Hotel California" van de Eagles stond in 2010 en 2014 bovenaan de lijst en "Imagine" van John Lennon in 2015. De laatste keer dat Queen werd afgelost was in 2020 door "Roller Coaster" van Danny Vera. De Zeeuwse zanger stata in de nieuwste editie op een tweede plaats net voor "Hotel California" op een derde plaats.

Andere feitjes
Uiteraard zorgt de lijst ook jaarlijks weer voor verrassende nieuwe binnenkomers, grote stijgers en flinke dalers. Opmerkelijk is dat de drie hoogtse nieuwe binnenkomers allen van Nederlandse makelij zijn. De allerhoogste binnenkomer is Goldband met "Noodgeval" op een 55e plaats, maar ook "Multicolors"van Son Mieux en "Je Blik Richting Mij" van Bankzitters komen hoog binnen in de lijst.

Ook zien we, net als in voorgaande jaren, dat artiesten die in 2022 zijn overleden, doorgaans een flinke sprong maken. Kort na het overlijden van Christine McVie van Fleetwood Mac zien wij dat deze band met alle hits flinke stijgingen maakt. Hetzelfde gaat op voor Doe Maar na het overlijden van leadzanger Henny Vrienten eerder dit jaar, maar ook voor bijvoorbeeld Olivia Newton-John.

Andere opmerkelijke stijgers zijn Kate Bush met "Running Up That Hill" dat door de serie "Stranger Things" een enorme opmars kende. In de lijst stond deze plaat vorig jaar nog op plaats 523 en dit jaar op 53. De allergrootste stijger is echter voor Silk Sonic dat met "Leave the Door Open" klom van 1854 naar 411 (+1443)

Naast het feit dat "Bohemian Rhapsody" de lijst weer aanvoert is Queen ook de band met de meeste nummers in de Top 2000. De Britse rockband is maar liefst 34 keer te horen in de lijst. Zij worden gevolgd door The Beatles (31), ABBA (25), The Rolling Stones (23) en Bruce Springsteen (22).

De Top 2000 is vanaf zondag 25 december te beluisten op NPO Radio 2 en wordt tevens live uitgezonden op tv op NPO1 extra.

Bekijk of download de volledige lijst hier.