DIJK EN WAARD - We kopen met zijn allen steeds meer op het internet. Dat neemt niet weg dat we het winkelen in de echte winkelstraten helemaal achter ons laten. In tegendeel, er worden nog steeds initiatieven ontwikkeld die de plaatselijke handel een duwtje in de rug moeten geven.

Maar dat we steeds meer activiteiten online doen is niet weg te denken. Voor het milieu een goede zaak, want met online handelen hoeven we de baan niet op. Maar net zoals op de weg schuilen er op de digitale snelweg ook wel gevaren.

Een woordje over veiligheid

Zo gebruik je voor je acties het beste een VPN, die zal je dataverkeer verbergen voor derden. Zeker bij activiteiten zoals bij come on online gokken zijn er financiële transacties. Je moet geld op het casino-account storten om te kunnen spelen. En wanneer je wint, zul je die winst ook graag naar je eigen rekening overmaken. Een tweede belangrijke maatregel is gebruikmaken van veilige betaalmethoden.

Er zijn nog wel een aantal zaken die je beter op orde houdt bij het online kopen, maar daar gaan we graag een andere keer dieper op in. We stellen je in deze blog enkele betaalmethoden voor waarmee je veilig kunt handelen. iDEAL kennen we allemaal, maar welke andere manieren bestaan er nog die we kunnen aanbevelen?

Creditcards

In Nederland zijn we vooral vertrouwd met Visa en Mastercard. Die worden niet alleen online aanvaard, maar ook in winkels en andere handelszaken is het gebruik van de creditcard een gewone zaak. Je hoeft de aankopen niet onmiddellijk af te rekenen. Het kredietkaartenbedrijf biedt aan je bank een maandelijkse afrekening van je gemaakte kosten aan.

E-wallets en internetbetaalbedrijven


De bekendste e-wallet in Nederland is PayPal. Het voordeel om hiermee te betalen is dat je aankopen verzekerd zijn. Krijg je iets niet of is het verkeerd en beschadigd toegestuurd, kun je bij PayPal je geld terugvragen. PayPal houdt de verkopers nauw in de gaten.

Verder zijn er ook nog Skrill en Neteller. Ook twee e-wallets die internationaal wel bekendheid genieten. In eigen land zijn ze eerder onbekend. Ook het Zweedse Trustly is een betrouwbare betaalservice, maar minder bekend in Nederland.

Vooraf betaalde kaarten of geschenkkaarten

Dit zijn vouchers die je overal in Nederland kunt kopen. Ze liggen bij supermarkten, tankstations en tabakswinkels. Je koopt ze aan zonder je te moeten identificeren. Dankzij een code kun je er dan online aankopen mee doen zonder dat je identiteit bekend is.

Er zijn er nog wel meer

Een belangrijk online betaalmiddel dat we hier niet vernoemden is de cryptocurrency. De bitcoin en al zijn aanverwanten vragen om veel meer uitleg om te beseffen waar het eigenlijk om draait. We komen er graag op terug in een latere bespreking. De crypto is een interessant onderwerp waar veel over te vertellen valt.