DIJK EN WAARD - Heb je er ooit aan gedacht om een regenton in je tuin te plaatsen? Zo niet, dan mis je misschien een geweldige kans om zowel het milieu als je portemonnee te helpen. Regentonnen zijn niet alleen trendy, maar ze bieden ook tal van voordelen voor zowel jou als de natuur. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vele voordelen van een regenton, en waarom het een slimme keuze kan zijn voor jouw huis en tuin.


Een regenton biedt verschillende voordelen, zowel voor het milieu als voor jouw huishouden.

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een regenton:


 • Waterbesparing: Een van de grootste voordelen van een regenton is dat het regenwater opvangt dat anders verloren zou gaan. Dit water kan worden gebruikt voor het besproeien van planten, tuinen en gazons, het schoonmaken van betonoppervlakken en zelfs voor het doorspoelen van toiletten, waardoor je op je leidingwater rekening kunt besparen.

 • Milieuvriendelijk: Door regenwater op te vangen en te gebruiken, verminder je de vraag naar drinkwater voor niet-drinkbare doeleinden. Dit vermindert de belasting van de watervoorziening en helpt de natuurlijke ecosystemen in stand te houden.

 • Verkleint overstromingsrisico: Het gebruik van regentonnen helpt ook bij het verminderen van de hoeveelheid regenwater die in het rioolstelsel terecht komt tijdens zware regenval. Dit kan het risico op overstromingen verminderen, vooral in stedelijke gebieden waar het rioolstelsel vaak overbelast is.

 • Verbetering van de bodemkwaliteit: Regenwater is van nature zachter dan leidingwater, omdat het geen chloor en andere chemicaliën bevat. Dit zachtere water is gunstig voor het besproeien van planten en tuinen, omdat het de bodem niet verzadigt met overtollige mineralen.

 • Kostenbesparing: Door regenwater te gebruiken voor taken zoals besproeiing en schoonmaak, verlaag je de kosten van je waterrekening. Op de lange termijn kan dit leiden tot aanzienlijke besparingen.

 • Zelfvoorzienendheid: Het hebben van een regenton maakt je minder afhankelijk van externe watervoorzieningen voor eenvoudige huishoudelijke taken. Dit is vooral nuttig in gebieden waar watertekorten of beperkingen op het gebruik van drinkwater kunnen voorkomen.

 • Educatieve waarde: Een regenton kan ook dienen als een educatief hulpmiddel, vooral voor kinderen. Het biedt de mogelijkheid om te leren over watercyclus, duurzaamheid en milieubewustzijn.


Kortom, het gebruik van een regenton is een eenvoudige en effectieve manier om zowel het milieu als je huishouden te ondersteunen. Het helpt bij het verminderen van waterverbruik van een hogedrukreiniger, bespaart kosten en draagt bij aan een meer duurzame levensstijl.

Hoe werkt een regenton?

Een regenton werkt door regenwater op te vangen via je dakgoten. Eenmaal opgeslagen in de ton, kan het water worden afgetapt wanneer je het nodig hebt. Dit water kan worden gebruikt om je planten water te geven, je gazon te besproeien en zelfs om je auto of terras schoon te maken.

Stappen voor het installeren van een regenton

 1. Kies de juiste locatie: Plaats je regenton onder een dakgoot waar water gemakkelijk in de ton kan stromen.

 2. Verbind de goot met de ton: Installeer een regenpijpfilter en een overloop om te voorkomen dat de ton overstroomt.

 3. Plaats een standaard: Zorg ervoor dat je regenton stabiel staat op een verhoogde standaard voor gemakkelijke toegang tot het afgetapte water.

 4. Bevestig een aftapkraan: Voeg een kraan toe aan de bodem van de ton om water af te tappen wanneer nodig.

Regentonnen en duurzaamheid

Het gebruik van regentonnen draagt bij aan duurzaam waterbeheer. Het vermindert de behoefte aan leidingwater, dat vaak schaars is, vooral tijdens droge periodes. Door regenwater op te vangen en te gebruiken, draag je bij aan het behoud van waardevolle watervoorraden.

Regentonnen en stedelijke milieuproblemen

Stedelijke gebieden hebben vaak te kampen met overstromingen en rioleringsproblemen. Het gebruik van regentonnen vermindert de hoeveelheid regenwater die in het rioleringssysteem terechtkomt, waardoor het risico op overstromingen wordt verminderd.

Regentonnen en klimaatverandering

Met klimaatverandering worden extreme weersomstandigheden steeds vaker. Regentonnen kunnen helpen om regenwater op te vangen tijdens hevige regenval en dit later te gebruiken, waardoor de impact van overstromingen wordt verminderd.