De vraag naar woningen blijft vele malen hoger dan het aanbod. Een woning die te koop komt kan steevast rekenen op ruime belangstelling, hoge uitzonderingen daargelaten. Op vrijkomende huurwoningen wordt massaal gereageerd. De bouw van nieuwe huizen gaat velen niet snel genoeg. Ook de overheid worstelt hiermee, want veel initiatieven om de woningbouw aan te jagen leveren onvoldoende resultaat op. Wie een nieuwbouwwoning zoekt moet bovendien diep in de buidel tasten. Provincies ontwikkelen nu initiatieven om alleen nog een vergunning af te geven voor betaalbare woningen. Maar het is de vraag of projectontwikkelaars daar oren naar hebben. Betaalbare woningen gaan immers ten koste van hun rendement.

Dromen van een eigen plek

Vooral jongeren hebben het moeilijk op de woningmarkt. Ze wonen daardoor noodgedwongen langer bij hun ouders of op een studentenkamer, die ze dan ook weer ‘bezet’ houden voor iemand die van de middelbare school komt en wil gaan studeren. Maar koopwoningen zijn voor starters nauwelijks betaalbaar. Voor singles sowieso niet en in veel gevallen ook niet voor stellen. Het blijft dus in veel gevallen bij dromen. Als het al lukt om een huis te kopen of te huren dan zijn de woonlasten zo hoog dat er voor andere dingen nauwelijks geld overblijft. Een huis huren in de vrije sector komt al snel op een huur die ruim boven de 1.000 euro per maand ligt. Tel daar de flink gestegen energielasten bij op en je kunt de conclusie trekken dat veel mensen niet te benijden zijn.

Soms heb je geluk als woningzoekende

Als je je zoekgebied wat ruimer neemt dan alleen de stad of gemeente waar je graag wilt wonen dan kan het soms gebeuren dat je geluk hebt. Een huis dat voor een redelijke prijs te koop wordt aangeboden heeft meestal wat achterstallig onderhoud. Maar misschien kun je het huis in etappes opknappen. Als je er voorlopig wel in kunt wonen dan kun je een plan maken om het huis naar je eigen wensen aan te passen. Met een mooie vloer van Vloer & Interieur ziet een woonkamer er al een stuk beter uit. En met een likje verf op de kozijnen en de deuren komt het nog meer in de richting.

De huizenprijzen stijgen weer

Wat ook geen goed nieuws is voor huizenzoekers is dat de prijzen voor huizen weer stijgen. Na een lichte daling in de tweede helft van 2022 zette de stijging in 2023 alweer in. Weliswaar gaan de prijzen niet zo hard omhoog als eerder met stijgingen van 20% of meer vergeleken met een jaar geleden. Maar het overbieden bij koopwoningen is ook weer terug van weggeweest. Het is dus zeker niet zo dat je een huis kunt kopen voor de vraagprijs. In de meeste gevallen zal daar wat bij moeten. En dan komen daar dus de kosten voor een eventuele restyling nog bovenop. Het ligt ook niet in de lijn der verwachting dat er snel meer gebouwd gaat worden. De strenge stikstofregels zijn voor de woningbouw nog altijd een flinke belemmering.