Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je op zoek zou kunnen zijn naar een nieuw internetabonnement. Misschien verhuis je, misschien ben je ontevreden over je huidige abonnement. Dan is het fijn dat je het hele aanbod kunt overzien op een website zoals Breedbandwinkel. Maar waar moet je op letten bij het uitkiezen van een internetabonnement? We bespreken een aantal belangrijke punten.

Hoe gunstig is de aanbieding?

Een beetje Nederlander heeft altijd de portemonnee in het achterhoofd en wil dus het liefst zo min mogelijk betalen. Dat zit hem ten dele in hetgeen je afneemt, maar voor een deel ook in de welkomstaanbieding. Het is zinnig om die even goed te bestuderen en met andere aanbiedingen te vergelijken. Hoeveel bespaart zo’n aanbieding je nu daadwerkelijk? Is drie maanden gratis gunstiger of ongunstiger dan de eerste zes maanden de helft betalen? Maak er een beetje werk van om te kijken wat nu echt de beste aanbieding is.

Aansluitkosten

Het voordeel van een nieuw internetabonnement nemen, is dat je in aanmerking komt voor de hiervoor benoemde welkomstkorting. Dat is overigens ook een reden om elk jaar weer van abonnement te wisselen, omdat je anders de volle mep blijft betalen voor je abonnement. Maar als je overstapt, is altijd belangrijk om vast te stellen of daar aansluitkosten bij komen kijken die het minder interessant maken. Sommige aanbieders berekenen dit wel, anderen niet. Dat is vaak bij het goed bestuderen van de aanbieding wel terug te vinden.

Type internetverbinding

Verder is het altijd belangrijk om te letten op wat je nu precies in huis haalt ergens mee. Er bestaan immers drie verschillende soorten internetverbinding. De goedkoopste is DSL-internet. Dat scheelt flink met kabelinternet en glasvezelinternet, maar het levert ook de laagste snelheden en de minst stabiele internetverbinding op, omdat erbij gebruik wordt gemaakt van een verouderde techniek. Kabelinternet is prima maar duur omdat er maar één aanbieder per regio is, en glasvezelinternet is nog niet voor iedereen beschikbaar. Zij die er wel gebruik van kunnen maken, kunnen er mogelijk nog goedkoper mee uit zijn dan met kabelinternet.

Download- én uploadsnelheid

Natuurlijk is het belangrijk om te kijken naar een passende downloadsnelheid. Hoe hoger hoe beter natuurlijk, maar je hebt als bescheiden gebruiker ook weer geen honderden Mbps nodig. Doe je aan online gaming, dan is dat wel weer aan te raden. Maar kijk ook naar de uploadsnelheid, want dat gaat over hoe snel je zelf data verstuurt. Dat is bij online gaming belangrijk, maar wellicht ook met een bedrijf aan huis dat regelmatig grote bestanden via het internet moet transfereren of met een clouddienst werkt. Alleen bij glasvezelinternet is de uploadsnelheid even hoog als de downloadsnelheid. Bij de andere twee typen internetverbinding ligt de uploadsnelheid aanmerkelijk lager.

Verder is het zeker ook niet onbelangrijk om te kijken hoe de provider die je op het oog hebt beoordeeld wordt door gebruikers die jou zijn voorgegaan. Die ervaringen kunnen namelijk bijzonder leerzaam zijn en een reden vormen om toch maar verder te kijken. Je wilt immers niet minimaal een jaar vastzitten aan een kat in de zak. Al was het alleen maar omdat je zonder een goed werkende, adequate internetverbinding thuis tegen allerlei problemen aanloopt, omdat er nu eenmaal zo veel via internet verloopt tegenwoordig.