DIJK EN WAARD - Op 9 mei is het zover: de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival van dit jaar. U kunt het in al zijn glorie bekijken en tegelijkertijd inzetten op welke zangers u denkt dat ze zullen winnen! Fans van het Nederlands Songfestival hebben pech. De Kansspelautoriteit verbiedt weddenschappen op het songfestival.

Vanwaar het verbod?

Ondanks de opening van de gokmarkt in oktober 2021, is het vooralsnog niet toegestaan om te wedden op Eurovisie Songfestival. Het is illegaal om te wedden op een op televisie uitgezonden zangwedstrijd, maar niet op het wereldkampioenschap voetbal. Waarom dit verschil bestaat, kan worden verklaard door erop te wijzen dat matchfixing bij voetbalwedstrijden grotere risico's inhoudt dan bij karaokewedstrijden.

Hoewel er scheidsrechters en specifieke regels zijn om eerlijkheid te garanderen, betekent het toestaan van sportweddenschappen niet dat men kan wedden op alles wat met voetbal of een andere sport te maken heeft. Het is bijvoorbeeld verboden te wedden op het aantal gele kaarten in een voetbalwedstrijd. Dit zou het voor spelers te gemakkelijk maken om wedstrijden te vervalsen.

Bij een zangcompetitie zoals het Songfestival, zijn er geen vergelijkbare regels of 'scheidsrechters' aanwezig om een eerlijk spel te garanderen. Daarom heeft de Ksa bepaald dat gokken op evenementen zoals presidentsverkiezingen of televisieprogramma's niet is toegestaan. Dit geldt niet voor het gokken op een online casino in belgie, daar mag dit gewoon.

In sommige landen mogen mensen overal op gokken, ook op de uitslag van verkiezingen en de geboortedata van koninklijke baby's. In Nederland is dit soort weddenschappen illegaal." aldus het KSA

Hoe gaan dingen in het buitenland er aan toe?

Ook buiten Nederland kun je wedden op het Eurovisie Songfestival. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld - waar sportweddenschappen legaal en populair zijn - proberen veel mensen te voorspellen wie deze jaarlijkse wedstrijd zal winnen. Elk jaar worden er miljoenen ponden uitgegeven om te raden wie er in de top tien komt of nummer één wordt. Er staat echter meer op het spel dan alleen de behaalde posities van een act; je kunt bijvoorbeeld ook wedden op welke band tijdens hun set op 0 punten blijft steken.

Mia Nicolai & Dion Cooper voor Nederland

Nederland wordt vertegenwoordigd door Mia Nicolai & Dion Cooper. Het duo raakte onlangs nog flink in opspraak door hun vals klinkende optreden op een preparty in Madrid. Ze traden ook op tijdens het Eurovision in Concert evenement in Amsterdam en waren daar niet helemaal op hun best. Als reactie op alle harde kritiek pasten ze Burning Daylight aan door er een rapvers aan toe te voegen.

De nieuwe versie van het nummer werd een halve stap hoger uitgevoerd dan normaal, terwijl Mia en Dion zich voorbereidden in Liverpool. Gelukkig zagen de vroege repetitiebeelden er veelbelovend uit (en klonken ze); bij de bookmakers steeg het duo zelfs drie plaatsen naar de 18e positie.

Grote favorieten van de bookmakers

Ieder jaar spelen de bookmakers een grote rol in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival. Wil je weten wie de grootste kanshebbers voor de overwinning zijn? Kijk dan naar de voorspellingen van buitenlandse bookmakers. Over het algemeen zitten ze er nooit ver naast met hun voorspellingen - de echte winnaar zit er meestal wel ergens tussen.
Zweden is de favoriet om dit jaar het Eurovisie Songfestival te winnen, en dat is geen wonder: Het Scandinavische land heeft al zes keer eerder gewonnen - meer dan enig ander land. Dit jaar komt hun inzending van de reeds gevestigde ster Loreen.

In 2011 won zij het Eurovisie Songfestival met het fijne nummer Euphoria, dat wereldwijd een grote hit werd. In Liverpool brengt ze het nummer Tattoo. Het nummer is een donker dance-popnummer over vasthouden aan liefde door pijn - een treffende metafoor voor de relatie van de zangeres met haar geboorteland Zweden in deze fase van haar leven. En hoewel het nummer ijzersterk klinkt en er zeer gelikt uitziet (zoals we van Zweden gewend zijn).