DIJK EN WAARD - De kwaliteit van het drinkwater in Nederland is onomstreden. We kunnen hier zonder problemen water uit de kraan gebruiken om te drinken, mee te koken en om te douchen. Wel is het zo dat drinkwater kalk bevat. In sommige delen van ons land is er zelfs sprake van zeer kalkrijk water. Dat kan wel tot problemen leiden. De kalk in het water zet zich namelijk af. Dat zie je op de wanden van je douchecabine, maar ook op verwarmingselementen van apparaten. Je wasmachine, vaatwasser en waterkoker kunnen hierdoor sneller slijten. Natuurlijk kun je deze apparaten ontkalken, maar toch zullen ze eerder moeten worden vervangen dan wanneer je in een regio woont met zacht water.

Waardoor ontstaan verschillen in hard en zacht water?

De hardheid van het water wordt bepaald door de bron waar het wordt gewonnen. Veel van ons drinkwater komt uit rivieren. Het hangt er vanaf waar deze langs stromen hoeveel kalk ze onderweg oppikken. Er zijn in Nederland ook regio’s die drinkwater uit de duinen krijgen. Dat is minder kalkrijk omdat het water op natuurlijke wijze wordt gefilterd. Als je in een regio woont met zacht water zal je minder snel last hebben van kalkaanslag. Is het water dat uit jouw kraan komt hard, dan kun je daar wel iets aan doen. Je kunt een waterontharder plaatsen. Deze filtert een groot deel van de kalk uit het water voordat het uit de kraan stroomt of wordt gebruikt door je apparaten.

Welke waterontharder moet ik kopen?

Je kunt online een waterontharder vergelijk maken. Er zijn verschillende merken maar ook hebben de ontharders niet allemaal dezelfde capaciteit. Het maakt immers verschil of je alleen woont of met een gezin van 5 personen. Een alleenstaande gebruikt gemiddeld zo’n 45 kubieke meter water per jaar. Een gezin verbruikt uiteraard meer water. Er wordt vaker gedoucht en de wasmachine zal ook vaker draaien. Een waterontharder bevat materiaal dat de kalk opvangt. Dit materiaal moet regelmatig worden vervangen. Hoe vaak dat nodig is hangt dus af van de hoeveelheid water die wordt gebruikt. Een ontharder met een hogere capaciteit is bij uitstek geschikt voor grotere gezinnen, studentenhuizen of kantoren waar meerdere mensen werken.

Online een waterontharder kopen

Je kunt prima online een waterontharder aanschaffen. Kijk op de website van Omegacomfort voor uitgebreide informatie over het inzetten van een waterontharder in je huis en de voordelen die dit biedt. Ook vind je hier uitgebreide keuzehulp om te bepalen welk apparaat in jouw geval een goede keuze is. Kom je er dan nog niet uit dan kun je altijd contact opnemen met de klantenservice. Het plaatsen van een waterontharder kun je eventueel zelf doen, maar dan moet je wel weten waar je aan begint. Heb je geen ervaring met werkzaamheden aan de waterleiding? Laat het installeren van een wateronthardingsapparaat dan liever over aan een vakman.