DIJK EN WAARD - Waar denk jij aan bij het woord “boomgaard”? Waarschijnlijk gaan er nu allerlei beelden van mooie, met fruit gevulde bomen door je hoofd. Als je ooit zelf appels, peren of iets anders - misschien zelfs wel bananen of mango’s in het buitenland - bent gaan plukken, dan is dat ongetwijfeld je eerste gedachte. Maar wat gebeurt er eigenlijk met de bomen in een boomgaard, als er geen fruit meer groeit? In het geval van mangoboomgaarden worden de bomen gekapt voor het mangohout. Informatie over hoe dat in zijn werk gaat, vind je in dit artikel.

Levenscyclus van een mangoboomgaard

Mangobomen groeien in warme landen zoals India, Australië en Spanje, waar de temperaturen hoger zijn dan in landen zoals Nederland. De bomen geven het meeste fruit bij temperaturen tussen 24 en 27 graden en op losse, wat arme grond. Een geënte boom draagt al binnen drie tot vier jaar fruit en blijft heel lang fruit opleveren, maar niet voor eeuwig. Zodra een mangoboomgaard weinig of geen fruit meer voortbrengt, is het voor de teler tijd om nieuwe bomen te planten.

Wat als er aan mangobomen geen fruit meer groeit?

Als er aan mangobomen geen fruit meer groeit, zijn er telers die de hele boomgaard in brand steken. Voor de grond is dit nuttig: de voedingsstoffen die nog in het hout zitten, komen via as in de bodem terecht. Zo wordt de grond heel vruchtbaar en kunnen de nieuwe bomen die een teler plant sneller groeien. Toch zit er ook een groot nadeel aan zo’n gecontroleerde brand: de CO2-uitstoot is ontzettend slecht voor het milieu. In een jaar met veel bos- en natuurbranden, kan de bijdrage aan de internationale CO2-uitstoot oplopen tot wel 10%. Daarom kiezen steeds meer telers ervoor om hun bomen om te kappen en het mangohout vervolgens te verkopen.

Wat gebeurt er met gekapt mangohout?

Nadat de teler het doorverkoopt, komt mangohout in allerlei industrieën terecht. Maar vooral de meubelindustrie is helemaal weg van deze houtsoort: er worden allerlei mooie meubelen van gemaakt. Van een boekenkast of bank tot een eettafel of salontafel van mangohout, er zijn enorm veel opties. Je kunt meubelen van mangohout uiteindelijk kopen bij specialisten zoals De Meubel Importeur. Zij weten alles over mangohout, inclusief hoe je het moet onderhouden. De grootste klacht over mangohout is dat het niet altijd effen is of blijft, maar omdat een specialist je tot in detail kan vertellen hoe je je meubelen mooi houdt, loop je dit risico een stuk minder.

Lees je graag meer over mangohout of wil je misschien zelfs mangohouten meubelen kopen? Ga dan naar de website van De Meubel Importeur.