DIJK EN WAARD - Iedereen die in Nederland in een auto rijdt en daarmee de openbare weg betreed, is verplicht om deze auto minimaal WA te verzekeren. Een WA verzekering is namelijk bedoeld om de kosten voor schade aan de andere partij te vergoeden, waardoor jij zelf niet voor deze kosten hoeft op te draaien. Wanneer deze verzekering niet verplicht zou zijn, is de kans vrij groot dat er ontzettend veel mensen bij schade kunnen fluiten naar hun centen. Om ervoor te zorgen dat jij jouw auto op de juiste manier verzekerd, hebben we een aantal tips voor je. Een WA verzekering mag dan wel het minimale zijn, maar wanneer je een nieuwe auto hebt, is dit zeker geen verstandige keuze.

Hoe oud is je auto?
Heb jij een auto die net nieuw is, dan is het zeker eens goed om na te denken over welke verzekering jij hiervoor afsluit. Voor auto’s die jonger zijn dan 3 tot 5 jaar, wordt vaak geadviseerd om te kiezen voor een all risk verzekering. Dit wil zeggen dat jij de kosten voor de schade aan je eigen auto ook vergoed krijgt. Hierbij is het ook belangrijk te kijken naar een eventuele nieuwwaarderegeling. Dat wil zeggen dat jij ook na twee jaar de nieuwwaarde van je auto krijgt uitgekeerd bij een eventueel ongeluk waarbij je auto niet meer valt te repareren. Wanneer jij online je autoverzekering vergelijken gaat voor een nieuwe auto, is dit zeker iets om mee te nemen in je uiteindelijke keuze.

De bepaling van het eigen risico
Op het moment dat jij schade hebt aan je auto of het toegebracht aan de auto van iemand anders, dan zal je verzekering afhankelijk van het type dekking opdraaien voor deze kosten. Toch dien je ook zelf een deel van de kosten te betalen, in de vorm van een eigen risico. Het is dus bij het afsluiten van een autoverzekering belangrijk kritisch te kijken naar de hoogte van het eigen risico. Zo kan het heel goed zijn dat je maandelijkse premie een stuk lager is bij de ene verzekering, maar de hoogte van het eigen risico fors hoger ligt. Op het moment dat er dan iets gebeurt en je als consument aanspraak moet maken op je verzekeraar, ben je dus per saldo vaak duurder uit.

Aanvullende verzekeringen
Naast het afsluiten van je normale autoverzekering, kun je natuurlijk ook allerlei aanvullende verzekeringen afsluiten. Dit kan vooral verstandig zijn wanneer je bijvoorbeeld regelmatig in het buitenland bent of ook wanneer je in eigen land veel op de weg zit. Zo kun je kiezen voor een pechhulp voor onderweg, zodat je bij pech direct op locatie wordt geholpen. Daarnaast kun je zelfs nog kiezen voor voor vervangend vervoer. Het kan dus best handig zijn om ook hier goed naar te kijken. Het zou namelijk zonde zijn dat je een bepaalde keuze maakt, maar hier uiteindelijk later spijt van krijgt. Heb je nu een oude auto, die heel veel waard is zoals bijvoorbeeld een oldtimer? Dan is het raadzaam om hiervoor een verzekeraar te zoeken die hierin gespecialiseerd is. Je wilt natuurlijk niet zelf voor de kosten opdraaien wanneer er iets met je deze auto gebeurt.