NEDERLAND - Reizen met de kampeerauto is populairder dan ooit tevoren in Nederland. Uit de gegevens van brancheorganisatie Bovag blijkt dat ons land op het moment 568.722 geregistreerde caravans and campers telt. In de eerste vijf maanden van 2021 zijn er maar liefst 42% meer caravans en campers verkocht dan een jaar eerder.

De toename kan volgens de brancheorganisatie grotendeels verklaard worden door twee factoren: het coronavirus en de toenemende vergrijzing in Nederland. De camper is een van de weinige manieren waarmee mensen veilig kunnen reizen in de coronatijd, zonder te veel restricties te ondervinden. Daarnaast neemt het aantal 65-plussers in ons land toe, die na hun pensionering de tijd en de financiën hebben om de vrijheid op te zoeken met de caravan.

Het verschil tussen caravans en campers
Hoewel het aandeel caravans nog altijd het grootst is (418.468 voertuigen), zijn de campers met een opmars bezig. Branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI) meldde in april de verkoop van de 150.000ste camper. Hiermee is het aantal campers in Nederland verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden.

Maar wat is nou precies het verschil tussen een caravan en een kamper? De experts van camper-sharing platform paulcamper.nl zetten de voor- en nadelen van beide voertuigen op een rijtje.

Caravans
De caravan is vooral handig voor mensen die op vakantie gaan naar een bepaalde bestemming, en vanuit daar verschillende uitstapjes maken. Aangezien het opzetten en installeren flink wat tijd in beslag neemt, worden tijdens de vakantie doorgaans niet meer dan twee of drie campings bezocht.

Voordelen:
· De kosten: de prijs van een nieuwe caravan ligt meestal zo tussen de 15.000 en 25.000 euro.
· Je betaalt geen wegenbelasting en APK-keuring is niet verplicht (maar wel verstandig).
· Vrijheid om eropuit te trekken met de auto en de caravan op de camping te laten staan.

Nadelen
· Langere tijd nodig om caravan op te zetten en alles te installeren (zoals bijvoorbeeld de voortent).
· Hierdoor ben je minder mobiel en is een caravan minder geschikt om om de zoveel dagen naar een nieuwe plek te rijden.
· In veel Europese landen is de maximale toegestane snelheid voor auto’s met een caravan maximaal 80 km/uur.
· Veel caravans hebben niet genoeg trekkracht om steile hellingen in de bergen op te kunnen rijden.

Campers
De camper wordt door vele camperliefhebbers echt als hun tijdelijke woning beschouwd tijdens de vakantie. Met de camper ben je een stuk minder afhankelijk van een strak schema en het vinden van een geschikte camping. De reis zelf is de bestemming en je hebt in principe de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Kom je tijdens de zonsondergang een mooi plekje tegen met uitzicht op een meer, is het een kwestie van de bus parkeren en het luifel uitdraaien. Wijntje erbij en genieten maar.

Voordelen:
· Meer mobiliteit en vrijheid - als je wilt kunt je elke nacht ergens anders slapen. Je hebt geen campingplaats nodig en je hoeft niets te installeren.
· Voor campers gelden dezelfde snelheid regels als voor auto’s.
· In veel Europese landen zijn er gratis parkeerplekken voor campers beschikbaar.

Nadelen
· De kosten: de prijs van een nieuwe camper begint rond de 50.000 euro.
· Voor een camper betaal je wegenbelasting, zijn de onderhoudskosten een stuk hoger en is een APK-keuring verplicht.
· Je hebt rijbewijs C1 nodig voor zwaardere campers die meer dan 3500 kilo wegen.

Een camper of caravan huren
Mocht je niet tot de financiële middelen beschikken om een caravan of een camper te kopen, of er nog niet uit zijn welk voertuig het meest geschikt is voor jouw wensen en doelen, is het natuurlijk ook een optie om een camper te huren. Zo biedt camper-sharing platform Paulcamper.nl bijvoorbeeld aan om een camper te huren direct bij de eigenaar. “Met onze service geven we mensen die niet over hun eigen kampeerauto beschikken de mogelijkheid om toch te kunnen genieten van de natuur, de flexibiliteit en de vrijheid die het camperleven biedt. Daarnaast is het voor de eigenaren natuurlijk mooi om te kunnen bijdragen aan de sharing economie, terwijl ze extra inkomen genereren,” zegt Marthe Lem van PaulCamper. Het bedrijf is het grootste camper-sharing platform van Europa, met eenaanbod van meer dan 10.000 verschillende voertuigen - van bus en alkoof campers tot caravans.