DEN HAAG - Korte vakanties zijn de laatste tijd erg populair onder reizigers, vooral met de boom van de “staycations” deze zomer. Mensen kiezen er op grote schaal voor om veilig en afgelegen te verblijven in Nederland, in tegenstelling tot een verblijf in een groot resort of een overvol hotel in het buitenland. Bedrijven die flexibele reizen aanbieden zijn booming, zoals het camper verhuurbedrijf Indie Campers, die een stijging in Nederlandse boekingen melden deze zomer, in vergelijking met vorig jaar.

Hoewel het gevolg van het beperken van de verspreiding van het virus en de steeds veranderende aard van de reisbeperkingen in 2020 heeft bijgedragen aan de trends van kortere en afgelegen uitjes. De term Micro-cations, vaak gebruikt voor vakanties van minder dan 5 nachten, was vóór de pandemie al populair onder millenials.

De populariteit van deze trend hangt samen met de flexibiliteit in het plannen van kortere reizen, en de betaalbaarheid voor een mooie ontsnapping. Volgenseen onderzoek van Allianz Partners gaf 32% van de respondenten de voorkeur aan micro-cations omdat het gemakkelijker was om voor kortere periodes vrij te nemen van het werk, en nog eens 19% gaf aan geen geld te willen uitgeven aan langere reizen.

Kortere vakanties richten zich op bestemmingen dichter bij huis die je kunt bereiken via een road trip of het openbaar vervoer. Uit een onderzoek over klimaatverandering door de New York Times is gebleken dat een vlucht van 2.500 mijl voldoende broeikasgassen vrijmaakt om 32 vierkante meter Arctisch zomerijs te smelten. Vergelijk dat maar eens met een huurauto, een openbare bus of trein naar iets dichterbij huis.

Inspelend op deze trends en de vraag naar een duurzamer, veiliger en onafhankelijker alternatief, heeft Indie Campers onlangs de lancering van hun nieuwe online marktplaats aangekondigd als een poging om de kloof tussen de vraag en het aanbod te overbruggen door eigenaren van campers met elkaar te verbinden via een peer-to-peer netwerk.

"Binnen het huidige veranderende reis landschap stelt dit ons in staat om ons nog meer aan te passen aan de steeds toenemende trends van de “sharing economy”, flexibele, authentieke en duurzame reiservaringen en een groeiende interesse om één te worden met de natuur en afstand te nemen van de drukte", aldus Hugo Oliviera.

Nu de restricties op het gebied van reizen in heel Europa weer toenemen, kunnen micro-cations de trend van het seizoen worden. In dat verband heeft Indie Campers een lijst met tips verzameld voor het plannen van de perfecte micro-cation:

1. Plan vooruit
Markeer je agenda's op voorhand voor alle lange weekenden en feestdagen, indien nodig, vraag dan op voorhand een extra vrije dag aan. Plan een routebeschrijving om tijd te besparen en bekijk Indie Campers road trip aanbevelingen voor inspiratie.

2. Bepaal je vakantie budget
Door vooraf een budget te plannen en de belangrijke uitgaven op een rijtje te zetten, kun je inschatten of je soms lekker uit eten kan gaan of vooral zelf gaat koken.

3. Pak licht en slim in
Camper essentials gaan verder dan comfortabele kleren en reisdocumenten, het bij de hand hebben van kleine items zoals babydoekjes, zaklantaarn of USB-kabels kan nuttig zijn tijdens je reis.

4. Blijf landgebonden
Spaar geld en de planeet door een road trip te overwegen of gebruik te maken van het openbaar vervoer om je bestemming te bereiken.

5. Ouderwets vermaak
Plan bewust "offline" te gaan en de verbinding met de online wereld te verbreken tijdens je korte reis. Breng spullen mee om je te vermaken, zoals een goed boek, speelkaarten, bordspellen of leuke sportspullen