AMSTERDAM - De toekomst voorspellen is op dit moment misschien onwaarschijnlijk, maar plannen voor de komende dagen is noodzakelijk. Nu het unieke hoofdstuk van 2020 eindelijk achter ons ligt, kijken velen er reikhalzend naar uit om weer te gaan reizen.

Zodra mensen het weer veilig vinden om te reizen, zullen ze dat ook doen. De reisgewoonten zullen zich echter aanpassen en in andere golven en vormen komen dan we tot nu toe gewend waren. Op basis van enquêteresultaten, feedback en evoluties in de toerisme-industrie, verwacht het Europese camperverhuurbedrijf Indie Campers, dat sinds 2018 actief is in het Verenigd Koninkrijk, de volgende reistrends voor 2021:

Maak u los van technologie, maak opnieuw contact met mensen en de natuur
Aangezien het Verenigd Koninkrijk bijna een jaar lang met weinig sociale contacten heeft geleefd, zal reizen worden gebruikt om opnieuw banden aan te knopen met familie en goede vrienden. Mensen zullen meer geven om met wie ze reizen dan waar ze naartoe gaan. Indie Campers zag deze verschuiving al in 2020, toen gezinsreizigers voor het eerst hun belangrijkste klantengroep werden. Mensen zullen bubbel-uitstapjes plannen die gericht zijn op het ervaren van reizen en vrije tijd binnen hun veilige haven.

Authentieke en doelgerichte reiservaringen
Reizigers missen overvolle toeristische attracties en lawaaierige hotellobby's niet. Reizen wordt herboren, geworteld in het ontsnappen aan de routine, het opdoen van unieke ervaringen en het onderdompelen in een andere realiteit van het leven. De pandemie heeft de behoefte aan authentiekere en duurzamere ervaringen verder versneld, met een recordvraag naar natuur en buitenactiviteiten. Vorig jaar meldde Indie Campers dat meer mensen dan ooit kamperen probeerden, aangezien 2 op de 3 van hun reizigers hun eerste camperervaring hadden met het verhuurbedrijf. Daarnaast werd de toegankelijkheid van outdooractiviteiten gevonden als een van de primaire beslissende bestemmingsfactoren, een stijging van 115% ten opzichte van 2019.

Spontane en flexibele boekingen
Meer flexibele werkmodellen en thuiswerkstructuren stellen meer mensen in staat ervaringen op te doen buiten het gebruikelijke reisseizoen en zo de massa te ontlopen. Wat Covid ons ook heeft geleerd, is ons snel aan te passen aan de nieuwe status quo en in te springen op kansen die zich voordoen. Volgens Indie Campers is de periode tussen boeking en vertrek met gemiddeld 14 dagen verkort (van gemiddeld 7 naar 5 weken van tevoren). Verwacht wordt dat deze trend zich zal voortzetten zolang er bepaalde reisbeperkingen van kracht zijn. Bovendien vraagt de geringe voorspelbaarheid om flexibele boekingsmogelijkheden. Ongeveer 35% van de klanten van de camperverhuurder heeft gebruik gemaakt van de gratis annuleringsoptie sinds het bedrijf deze in 2020 heeft geïntroduceerd.

Reizen op vier wielen in de nabije omgeving
U hoeft niet per se ver te reizen voor onvergetelijke avonturen. De honger naar binnenlandse reizen is hier om te blijven, want er is nog steeds veel te ontdekken door de weg te raken in onze eigen achtertuinen. Indie Campers meldt dat de boekingen in Nederland in 2020 met 277.14% zijn gestegen ten opzichte van 2019. Daarnaast wordt lokaal reizen gezien als verantwoord reizen en als reizen met echte impact, omdat het een van de belangrijkste factoren is die het herstel van regionale en lokale economieën mogelijk maakt. De combinatie van het gemak, de veiligheid en de authenticiteit van road trip reizen sluit perfect aan bij de comfortbehoeften van de meeste reizigers in onvoorspelbare tijden.