ALKMAAR - Vanaf heden hebben wij een nieuwe rubriek, namelijk de museumtour! We gaan de leukste musea in het land af en lichten er elke week één uit. Om vandaag te beginnen met Nationaal Biermuseum de Boom in Alkmaar. Dit museum in een prachtig historisch pand gevestigd, was voorheen ook daadwerkelijk een bierbrouwerij.


Bier is al een paar duizend jaar de populairste alcoholhoudende drank in onze streken. Maar hoe wordt het gebrouwen? Wat is mouten en waarom is gist zo belangrijk? Nationaal Biermuseum De Boom vertelt het allemaal aan de hand van gereedschappen, apparatuur en machines waarmee de afgelopen tweehonderd jaar “het gouden nat” werd gebrouwen.

Het museum heeft veel interactieve materialen waaronder filmpjes en QR-codes waardoor je een indruk krijgt van hoe het toen was en hoe het door de jaren veranderd is.

Antieke vervoermiddelen als een handkar en een ijsslee laten zien hoe het transport van de biervaten plaatsvond. Affiches en ander reclamemateriaal, bierflesjes en bierglazen geven een indruk van de vele kleine en grote Nederlandse bierbrouwerijen.

Het museum geeft rondleidingen, maar je kunt ook zelf een rondje door het museum lopen. Mocht je van alle indrukken van dit museum nou zelf toe zijn aan een lekker biertje kan dat natuurlijk! Op de eerste verdieping van het museum kun je genieten van een proeverij van verschillende soorten bier.

Voor de echte liefhebber is het mogelijk om van een goed glas bier te genieten in Proeflokaal De Boom, dat in hetzelfde pand gevestigd is. Er zijn tal van bijzondere Nederlandse bieren te verkrijgen. In de zomermaanden ligt er een dekschuit met een gezellig terras aangemeerd.