HEERHUGOWAARD - Regerend landkampioen FC Marlène VR1 heeft zich ten koste van ZV Libertas geplaatst voor de finale van het Nederlands kampioenschap. De komende weken dient de ploeg van trainer/coach Mo Bouchibti in een 'best-of-three' af te rekenen met rivaal Os Lusitanos.

Om die finale te bereiken had FC Marlène vrijdagavond in Sporthal Waardergolf, net als een week eerder, de nodige moeite om ZV Libertas te verslaan. De Friese tegenstander bleek in Damwoude al een stugge tegenstander en ook in Heerhugowaard moeilijk te bestrijden. Uiteindelijk eindigden beide wedstrijden in een 2-1 overwinning voor de Heerhugowaardse vrouwen.

De thuisploeg kreeg al snel met een domper te maken toen de dit seizoen definitief doorgebroken Kyara de Bruin met een blessure het veld moest verlaten, vlak nadat zij met een ferme knal de paal had geraakt. Bouchibti na afloop: "Erg sneu voor Kyara en voor de ploeg, en het is te hopen dat zij de finale haalt. Zo niet, dan moeten wij hier ook weer mee moeten dealen zoals we dat al het gehele seizoen doen. We zijn dit seizoen namelijk nog niet gevrijwaard gebleven van blessures." Ook tegen ZV Libertas zaten er weer een zestal speelsters in trainingskleding op de tribune en daar voegde de creatieve De Bruin zich dus bij.

Ondanks die tegenslag ging FC Marlène wel met een voorsprong rusten. Bij de gasten schoof keepster Laura Hummel regelmatig mee naar voren en balverlies kwam de Friezinnen duur te staan toen Juul van der Kolk van grote afstand het lege doel zag en de bal daar met veel gevoel in mikte. Kort na de rust was het weer gelijk toen Sam Bosma een vrije trap onder keepster Jacky Reus doorschoot. Libertas probeerde door te drukken, maar in het vervolg van de wedstrijd liet Reus zich gelden met enkele puike reddingen. Ondertussen kreeg ook FC Marlène de nodige kansen, maar het vizier stond niet op scherp bij Aaike Verschoor, Simone Hand en Sanne Brand. Toch was het aanvoerster Brand die het duel besliste en op een identieke wijze als Van der Kolk voor rust deed. Opnieuw was de Fiese keepster mee naar voren en Brand schoot van eigen helft de bal via de paal tegen de touwen.

"ZV Libertas heeft het ons moeilijk gemaakt, maar over twee wedstrijden gezien zijn wij zeker de terechte winnaar", sprak Brand na afloop. Zodoende wacht opnieuw Os Lusitanos, dat over twee wedstrijden te sterk was voor ZVG Cagemax, waartegen FC Marlène in de competitie dit seizoen enkele malen de betere was. De Amsterdammers wonnen echter wel de Supercupfinale en en de eindstrijd om de KNVB-beker dus men is gewaarschuwd in Heerhugowaard. De eerste wedstrijd is komende vrijdag in Amsterdam. Daarna volgt een tweede, en mogelijk derde wedstrijd, in Heerhugowaard.

Foto's: Cees Verhage Fotografie